3 Δεκέμβριος 2012, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:32

3 δισ. ευρώ για εφάπαξ και παρόχους υγείας

  • 3 δισ. ευρώ για εφάπαξ και παρόχους υγείας

Το πλάνο για την αποπληρωμή, σταδιακά από τις 20 Δεκεμβρίου (μετά την εκταμίευση της δόσης από τους πιστωτές) και έως το τέλος του 2013, ληξιπρόθεσμων οφειλών συνολικά 3 δισ. ευρώ(1,2 δισ. ευρώ για τα εφάπαξ σε συνταξιοδοτημένους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και σε πρώην εργαζόμενους ΔΕΚΟ και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ σε παρόχους υγείας.

Οριστικοποιείται αύριο σε κοινή σύσκεψη που θα έχουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο Εργασίας κατά προτεραιότητα διεκδικεί μέσα από τη δόση να εξοφλήσει:

Τα 40.228 «κουρεμένα» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων (1,1 δισ. ευρώ). Μολονότι στο τραπέζι έχει τεθεί το σενάριο της καταβολής του 50% του εφάπαξ σε όλους και της αποπληρωμής σε δόσεις της διαφοράς έως το τέλος του 2013, έτσι ώστε να λάβουν κάποια ποσά όλοι όσοι αναμένουν στην «ουρά» επί δύο χρόνια, στελέχη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκτιμούσαν χθες ότι το διαχειριστικό κόστος αυτής της «λύσης» θα είναι υψηλό ακόμη και μετά την ενίσχυση με 27 υπαλλήλους που έχει αποφασιστεί. Για το λόγο αυτό θα γίνει αύριο νέα συνάντηση με τον Ι. Βρούτση, για να ξανασυζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν, τελικώς, οι πληρωμές (υπάρχει νέο σενάριο να δοθεί σε όλους το κατώτατο ποσό εφάπαξ και η διαφορά να καλυφθεί σε 2 ή 3 δόσεις ανάλογα με το ποσό το οποίο δικαιούνται οι ασφαλισμένοι).

Τα απλήρωτα εφάπαξ ύψους 180 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κυρίως στη ΔΕΗ).

Οφειλές 1,8 δισ. ευρώ που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε παρόχους υγείας (σε γιατρούς, σε κλινικές, σε διαγνωστικά κέντρα κ.ά).

Ουδέτερη στάση για την επαναφορά ομολόγων
Ουδέτερη στάση θα τηρήσει, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την επαναγορά από το Δημόσιο ομολόγων που κατέχουν τα ταμεία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ι. Βρούτσης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος , Γ. Προβόπουλο, αποσαφηνίστηκε ότι θα εξαιρεθούν τα αποθεματικά του κοινού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν μετατραπεί σε ομόλογα.

«Τα ταμεία θα αποφασίσουν ελεύθερα για το τι θα πράξουν για τα ομόλογα τα οποία κατέχουν αφού λάβουν, αυτή την εβδομάδα, το σχετικό έγγραφο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσιου Χρέους» δήλωναν στην «Η» στελέχη του υπουργείου.

Πηγή: imerisia.gr