3 Δεκέμβριος 2012, 07:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:32

Τι αλλάζει για το οικογενειακό επίδομα

  • Τι αλλάζει για το οικογενειακό επίδομα

Η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω Taxisnet είναι ένας από τους απαραίτητους όρους για την καταβολή του επιδόματος παιδιών - στήριξης τέκνων.

Για να το λάβει κάποιος θα πρέπει να έχει υποβάλλει τη φορολογική δήλωση και τούτο ισχύει και για όσους δεν την έχουν υποβάλλει ως τώρα, να έχει συμπληρώσει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ, για κάθε παιδί.

Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά από τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση, δόθηκε μάχη με την τρόικα η οποία και ζητούσε η δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα να μειωθεί κατά 400 εκατ. ευρώ. Όμως, τελικά φαίνεται να πείστηκε η τρόικα και να παραμείνει το κονδύλι σχεδόν ανέπαφο, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό. Ο κ. Βρούτσης φαίνεται να έπεισε την τρόικα πως το κέρδος για τον προϋπολογισμό δεν υπερέβαινε τα 80 εκατ. ευρώ.

"Δεν μειώσαμε το κονδύλι, αλλάξαμε όμως στρατηγική, εισάγοντας τρεις καινοτομίες:
Tην απόλυτη διαφάνεια, τον έλεγχο μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη δικαιοσύνη ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που επικρατούν εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον για πρώτη φορά στηρίζουμε τη φτωχή οικογένεια που έχει ένα ή δύο παιδιά", σημειώνει ο κ. Βρούτσης.

Το επίδομα θα καταβάλλεται κάθε τρίμηνο με πίστωση στον λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε τριμήνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση φορολογικού εισοδήματος (Ε1) του δικαιούχου.

Στη συνέχεια όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια μπορούν να υποβάλουν αίτηση πάλι μέσω Taxisnet. Απαιτείται:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου, ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, πιστοποιητικό σπουδών του και γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ σε περίπτωση αναπηρίας.

Επιπλέον πρέπει να προσκομισθεί δικαιολογητικά τα οποία να αποδεικνύουν τη μόνιμη και συνεχή διαμονή του ίδιου και των παιδιών του στην Ελλάδα μία δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης.

Τέλος, να σημειωθεί πως η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται την πρώτη Ιανουαρίου, ώστε να ελεγχθεί το εισόδημα που θα δηλωθεί το συγκεκριμένο έτος.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν περίπου 380.000 οικογένειες ενώ δεν δικαιούται επίδομα όποιος έχει ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά και εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, με τρία τέκνα και εισόδημα πάνω από 33.000 ευρώ και τέλος με τέσσερα παιδιά και εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ.

Πηγή: news247.gr