1 Δεκέμβριος 2012, 14:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:53

Μεγάλο αφιέρωμα γαλλικής εφημερίδας για την Ελλάδα

  • Μεγάλο αφιέρωμα γαλλικής εφημερίδας για την Ελλάδα

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου φιλοξενεί ο «Monde», φωτίζοντας με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις την καθημερινότητα μιας χώρας και μιας κουλτούρας σε κρίση.

Οι συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας, η Φανί Λεπάν και ο Γιανίκ Καντόρ, επισκέφθηκαν δέκα πόλεις και τοποθεσίες-κλειδιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου και συνομιλούν με Ελληνες του σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα και πώς βιώνουν την κρίση.

Στη σύντομη εισαγωγή τους θυμίζουν τα λόγια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν: «Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης». Για τον Ντ’ Εστέν, συνεχίζουν, ήταν προφανές ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην ΕΕ.

Είμαστε όμως ο κακός μαθητής της Ευρώπης; «Σίγουρα παραποίησε τα δημοσιονομικά της στοιχεία και έβαλε την Ευρώπη σε σπιράλ θανάτου, αλλά η Ελλάδα είναι και ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Περικλής, ο Ευριπίδης ή ο Σοφοκλής», παρατηρούν και αναζητούν τι απέμεινε από τα περασμένα μεγαλεία.

Ανεργία, άνοδος των άκρων, κοινωνικές ανισότητες, φόβος του άλλου, πολιτισμός σε πτώση, «θα γνωρίσει η Ελλάδα μια νέα χρυσή εποχή;» αναρωτιούνται.

Οι δημοσιογράφοι του «Monde» επισκέπτονται την Ολυμπία για τον αθλητισμό, την Ελευσίνα για τη γεωργία, τη Σπάρτη για την τρίτη ηλικία εμπνεόμενοι από το γεροντοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας πόλης.

Σειρά έχει ο Μαραθώνας, για τους εχθρούς, όπου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, του «ακούραστου ανθρώπου-μύθου που στα 90 του δεν έχει καταθέσει τα όπλα».

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τον Πειραιά για την οικονομία και τους Δελφούς για την Εκκλησία.

Ακολουθεί η Επίδαυρος για την υγεία, μια επιλογή εκ πρώτη όψεως περίεργη, αλλά στην πραγματικότητα εύλογη καθώς ήταν το Ασκληπιείο, ένα αρχαίο ιερό-θεραπευτήριο.

Το αφιέρωμα κλείνει στην Αθήνα, με την Ακρόπολη για τον τουρισμό, την Αρχαία Αγορά για τη δημοκρατία και το Θέατρο του Διονύσου για τον πολιτισμό.

Πηγή: tovima.gr