1 Δεκέμβριος 2012, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2014, 14:54

Μαντί Ποντιακό

  • Μαντί Ποντιακό

Τα μαντία είναι αγαπημένο φαγητό των Ποντίων που βρίσκεται στο τραπέζι σε κάθε οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει για μια σκληρή ζύμη

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα (αν χρειαστεί, τα στραγγίζουμε λίγο)
  • 1 κ.σ αλάτι, όχι πολύ γεμάτη
  • 1 κ.σ πιπέρι, όχι πολύ γεμάτη
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μία ώρα.
  2. Aνοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2-3 χιλ. και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκ.
  3. Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά. Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σαν πουγκάκι (όπως στη φωτογραφία).
  4. Mόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντία, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους για 45΄. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Σερβίρονται ζεστά, με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή.

Καλή σας όρεξη

Gallery