30 Νοέμβριος 2012, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:33

Η Κρήτη πρωταθλήτρια στη δωρεά οργάνων

  • Η Κρήτη πρωταθλήτρια στη δωρεά οργάνων

"Πρωταθλήτρια" η Κρήτη στη δωρεά οργάνων - Σε λειτουργία, στο Ηράκλειο, το πρώτο, από τα συνολικά έξι, παραρτήματα του Οργανισμού

Στην Κρήτη βρίσκεται, σήμερα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Αναστάσιος Χατζής, στο πλαίσιο της προ 15 ημερών έναρξης λειτουργίας στο Ηράκλειο, του παραρτήματος του Οργανισμού.

Το ΠΑΓΝΗ, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι "πρωταθλητής" στο κομμάτι των μεταμοσχεύσεων οργάνων, ενώ γενικότερα η Κρήτη τηρεί εξαιρετική στάση απέναντι στο θέμα της δωρεάς οργάνων. Χαρακτηριστικό είναι το ότι αν και στην Κρήτη ζει το 5% του ενεργού πληθυσμού, οι δωρέες οργάνων από το νησί φθάνει το 10% του συνόλου.

"Ένιωσα την ανάγκη να τιμήσω αυτή την προσφορά" - είπε ο κ.Χατζής, που επισκέφθηκε σήμερα το Ηράκλειο, από όπου ξεκινάει το πρώτο από τα συνολικά έξι παραρτήματα του Οργανισμού που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Για σημειολογική επιλογή έκανε λόγο ο κ.Χατζής, εξηγώντας ότι η πρώτη δομή λειτουργεί στην Κρήτη, σαν "τιμή" στη μεγάλη προσφορά στον τομέα της δωρεάς οργάνων. "Η Κρήτη, πραγματικά, πάει μπροστά από όλους" - τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας ότι το ποσοστό της δωρεάς οργάνων στην Κρήτη είναι διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο.

"Οι ανάγκες απαιτούν παραπάνω. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν για μεταμόσχευση" ανέφερε ο Αναστάσιος Χατζής, προσθέτοντας ότι περιμένουν περίπου 1000 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού και ικανοποιείται μόλις ένα 15-20% ετησίως.

Πηγή: cretalive.gr