30 Νοέμβριος 2012, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:33

Η μεγαλύτερη μάυρη τρύπα

  • Η μεγαλύτερη μάυρη τρύπα

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα του διαστήματος ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους!

Αυτή, όπως ανακοινώθηκε,  υπάρχει στον Γαλαξία NGC1277, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα και σε απόσταση 220 εκατομμύρια έτη φωτός από τη γη!

Η μάζα της είναι 17 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου μας, με ακτίνα 11 φορές μεγαλύτερη της τροχιάς του Ποσειδώνα.

(σ.σ. Ο Ποσειδώνας είναι ο πλανήτης με την μεγαλύτερη τροχιά στο ηλιακό σύστημα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρέμκο βαν ντεν Μπος του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν το επίγειο αμερικανο-γερμανικό τηλεσκόπιο Χόμπι-Έμπερλι 9,2 μέτρων του αστεροσκοπείου ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου τουΤέξας, καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ".

Η τερατώδης μαύρη τρύπα,  καταλαμβάνει το 14% της συνολικής μάζας του γαλαξία της, ενώ συνήθως οι μαύρες τρύπες δεν ξεπερνούν το 0,1% της μάζας του γαλαξία τους. Η διαπίστωση αυτή ανατρέπει την έως τώρα αντίληψη ότι οι μεγαλύτεροι γαλαξίες έχουν μεγαλύτερες τρύπες και το αντίστροφο.

Σχεδόν κάθε γαλαξίας στο σύμπαν εκτιμάται ότι έχει στην κεντρική περιοχή του μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Στην περίπτωση του δικού μας γαλαξία, αυτή έχει μάζα περίπου όσο τέσσερις εκατομμύρια Ήλιοι.

Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι σε ποιό βαθμό αποτελεί εξαίρεση στο σύμπαν η δυσαναλογία ανάμεσα στα μεγέθη της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας και του γαλαξία της. Ήδη όμως υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις -μη επιβεβαιωμένες ακόμα- για άλλους πέντε σχετικά μικρούς γαλαξίες, οι οποίοι φαίνεται επίσης να διαθέτουν ασυνήθιστα μεγάλες μαύρες τρύπες.

Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν θεμελιωδώς τα μοντέλα τους για το σχηματισμό των γαλαξιών και των μαύρων οπών στο πρώιμο σύμπαν. 

Ο φακοειδής γαλαξίας NGC 1277 εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια, συνεπώς οτιδήποτε ήταν αυτό που δημιούργησε την τεράστια μαύρη τρύπα του, πρέπει να συνέβη πριν από πολύ καιρό.

"Πρόκειται για ένα πραγματικά παράξενο γαλαξία", όπως δήλωσε ο αστρονόμος Καρλ Γκέμπχαρντ.

Πηγή: radar.gr