29 Νοέμβριος 2012, 07:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:34

Εφορία: Δώστε ότι έχετε... μέχρι 48 δόσεις

  • Έρχονται περικοπές στο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων

Για να μπορέσει να εισπράξει η εφορία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δίνει δεύτερες ευκαιρίες, περισσότερες και μικρότερες δόσεις, που μπορεί να φθάσουν και τις 48.

Το Δημόσιο δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε ένα σεντ από τις ληξιπρόθεσμες όφειλες. Υπάρχει κίνδυνος να πέσουν έξω οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Γι’ αυτό, έρχονται νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο κράτος.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φτάσει τα 11 δισ. ευρώ το 2012 και τις συνολικές οφειλές στα 54 δισ. η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα ευνοϊκή ρύθμιση. Την προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης και σύντομα θα πάρει «σάρκα και οστά».

Σύμφωνα με την Ημερησία, η ρύθμιση θα προβλέπει την κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση ορισμένους συντελεστές βαρύτητας όπως:
η οικονομική αδυναμία
η διασφάλιση της οφειλής
το είδος αυτής
η συμπεριφορά του οφειλέτη κ.λπ.

Με βάση αυτό, θα μπορεί κάποιος να αποπληρώσει το χρέος του προς το Δημόσιο έως και σε 36 δόσεις. Για να υπαχθεί κάποιος στην ευνοϊκή ρύθμιση, αρκεί μια αίτηση στη ΔΟΥ.

Η μηνιαία δόση μπορεί να είναι ακόμη και μικρότερη των 100 ευρώ. Το πλαφόν των 300€ που ισχύει ως ελάχιστη μηνιαία καταβολή κρίθηκε υψηλό. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο η μηνιαία δόση να είναι περίπου 80 με 100€, ώστε να βοηθηθούν και οι μικροοφειλέτες, εκείνη που αφήνουν απλήρωτους φόρους και τέλη.

Συγχρόνως, θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε φορολογούμενους που είχαν στο παρελθόν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, πλήρωσαν μια ή δυο δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν. Σε περίπτωση, μάλιστα που είναι συνεπείς, ο αριθμός των δόσεων μπορεί να γίνει 48!

Πηγή: newsit.gr