28 Νοέμβριος 2012, 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:34

Καταμέτρηση Εβραίων ζήτησε Ούγγρος βουλευτής

  • Καταμέτρηση Εβραίων ζήτησε Ούγγρος βουλευτής

Σε θύελλα επικρίσεων και μία μάλλον καθυστερημένη αντίδραση της ουγγρικής Κυβέρνησης οδήγησε προκλητική έκκληση βουλευτή του ακροδεξιού Jobbik (τρίτης δύναμης στη Βουλή) να «καταμετρηθούν όσοι ζουν στην Ουγγαρία με εβραϊκή καταγωγή, ειδικά στο Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση», με το σκεπτικό ότι είναι «επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια» λόγω της πρόσφατης ανάφλεξης στη Γάζα.

Ο ακροδεξιός βουλευτής Μάρτον Γκιονγκόσι είχε μιλήσει στο κοινοβούλιο για τη στάση της Βουδαπέστης στο Παλαιστινιακό και συγκεκριμένα την πρόσφατη ανάφλεξη στη Γάζα – κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συντάσσεται με τους Σιωνιστές».

«Πιστεύω πλέον πως είναι ώρα να καταμετρηθούν πόσοι άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής βρίσκονται στη χώρα, και ειδικά στο ουγγρικό κοινοβούλιο και την ουγγρική κυβέρνηση» είπε ο Γκιονγκόσι. «Φυσικά, αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για την Ουγγαρία», εξήγησε.

Στον πολιτικό λόγο του Jobbik κεντρική θέση κατέχει τόσο ο αντισημιτισμός όσο και η εχθρότητα στους πληθυσμούς Ρομά. Τα στελέχη του κόμματος όμως κατά κανόνα αποφεύγουν ανοικτά σχόλια, όπως το παραπάνω στο κοινοβούλιο, τα οποία συνηθίζουν κυρίως στις συγκεντρώσεις τους.

Η δήλωση του Γκιονγκόσι προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με το κόμμα της αντιπολίτευσης αρχικά και το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν έπειτα να την καταδικάζουν ανοικτά ως «εξτρεμιστική, ρατσιστική και αντισημιτική».

Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε αργότερα στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο Γκιονγκόσι ανέφερε ότι «το Jobbik θεωρεί ότι η αξιολόγηση του κινδύνου εθνικής ασφάλειας είναι σημαντική αποκλειστικά για τους κατόχους διπλής υπηκοότητας», ζητώντας «συγγνώμη από τους Εβραίους συμπρατριώτες μας για την αμφίσημη δήλωση».

Πηγή: hbnews.gr