27 Νοέμβριος 2012, 07:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:35

Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

  • Εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή ήταν αφιερωμένο το φετινό Τριήμερο Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 19- 20- 21 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Εκτός από τις πολλές και αξιόλογες ομιλίες η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικό αφιέρωμα με μικρασιάτικες μελωδίες, και θεατρικό αφιέρωμα στα γεγονότα της εποχής.

Την Παρασκευή πρώτο βράδυ της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων κ. Ιωάννης Μπέρκοβιτς , ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της κορυφαίας εκδήλωσης για τον τόπο μας. Πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η φιλόλογος και ιστορικός κ. Μαρία Σωρού, με τίτλο ομιλίας «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ήττας». Στη συνέχεια μίλησε η επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σία Αναγνωστοπούλου, με θέμα «Μικρά Ασία. Η μεγάλη περιπέτεια, 1919-1922». Ακολούθησε η φιλόλογος κ. Άννα Μάμου, με την ομιλία της Πρόσφυγες: «το προζύμι της προκοπής». Τελευταίος ομιλητής ήταν ο καθηγητής πολεοδομίας και σήμερα ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, με θέμα Πρόσφυγες-Μεσοπόλεμος-Κοινωνική κατοικία.

Το Σάββατο, δεύτερο βράδυ του «Τριημέρου», η αίθουσα του REX ήταν κατάμεστη και οι θεατές παρακολούθησαν μια πολύ όμορφη βραδιά με μικρασιάτικη μουσική και τραγούδια. Τραγούδησαν ο Θωμάς Κοροβίνης και η Ξανθούλα Πορφυράκη. Όργανα έπαιξαν οι: Μανώλης Κλώντζας, Κωστής Πιταροκοίλης, π. Γεώργιος Τζάβλας, Νίκος Κακογιαννάκης, Βασίλης Πετροδασκαλάκης, Γιάννης Μελαμπιανάκης, Παναγιώτης Χουλιάρας, Μιχάλης Πάγκαλος, Θωμάς Οικονόμου, Γιώργος Καπαράκης. Προλόγισαν Θωμάς Κοροβίνης και Νίκος Τζώρτζης.
                      
Την Κυριακή τελευταίο βράδυ της εκδήλωσης μίλησαν οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Θωμάς Κοροβίνης, ενώ η φιλόλογος κ. Έφη Μπουκουβάλα στηριζόμενη σε κείμενα των Ηλία Βενέζη και Διδώς Σωτηρίου έδωσε την εικόνα του ξεριζωμού των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες. Επίσης μίλησε ο Τουρκοκρητικός στην καταγωγή κ. Μπιλάλ Τούρκογλου, ο οποίος είχε προσκληθεί από το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου παρουσίασε διασκευασμένη την «Πάροδο» από το έργο του Κοσμά Πολίτη «Στου Χατζηφράγκου».

Το Τριήμερο λόγου και Τέχνης διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλλου. Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη.

Πηγή: gerontisart.blogspot.gr
 

Gallery