27 Νοέμβριος 2012, 07:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:35

Οι δήμαρχοι αντιστέκονται: Νέες κινητοποιήσεις

  • ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη

Την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης, που έγινε στην Πάτρα.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δήμαρχοι δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη όσον αφορά στις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων. Επίσης, σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει κινητοποίηση, αμέσως μετά το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου Τέλος, οι δήμαρχοι, σύμφωνα με το ψήφισμα, δεν θα υπογράψουν καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την πορεία της αυτοδιοίκησης στη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, συζήτησαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα Παναγιώτης Αλεξόπουλος στο πνευματικό κέντρο Τρίπολης, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δήμους και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των ΟΤΑ είναι η μείωση των πόρων κατά 60%, και μάλιστα αναμένεται το 2013 - όπως υπογράμμισαν - η κατάσταση να χειροτερεύσει, η έλλειψη προσωπικού λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δήμοι και βέβαια το θέμα με τις διαθεσιμότητες που έχει προκαλέσει γενική αναστάτωση.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που μίλησαν για κινητοποιήσεις με λουκέτα στους δήμους κι άλλοι τόσοι που υποστήριξαν την άποψη των ομαδικών παραιτήσεων, ενώ υποστηριχτές βρήκε και η πρόταση του δημάρχου Άργους - Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος είπε πως δεν θα αποτελέσουν μέσο πίεσης η μορφή αυτών των κινητοποιήσεων και αντέτεινε την απαίτηση διαχείρισης από τους ΟΤΑ, των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης και τον πλούτο της κάθε περιοχής, αφού σημείωσε πως «μόνο το 1% του ΑΕΠ διαχειριζόμαστε, την ίδια στιγμή που το κράτος διαχειρίζεται το 99%».

Τέλος, υπογράμμισαν πως στόχος του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ την επόμενη εβδομάδα, είναι ενωμένοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να συζητήσουν σε κλίμα ενότητας και να αντιμετωπίσουν ενιαία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.

Zougla.gr

Πηγή: madata.gr