26 Νοέμβριος 2012, 07:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:53

Όταν τα παιδιά βοηθούν παιδιά

  • Όταν τα παιδιά βοηθούν παιδιά

Μια εξωστρεφής εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί εδώ και 7 χρόνια στο Μόναχο. Στους κατάμεστους χώρους της αίθουσας Kolpinghaus πραγματοποιήθηκε στις 10. Νοεμβρίου η φετινή εκδήλωση.

Ο ελληνισμός του Μονάχου στήριξε τον φιλανθρωπικό ρόλο της εκδήλωσης με την πολυάριθμη παρουσία του. Από νωρίς το βράδυ η αίθουσα γέμισε και δυστυχώς πολλοί δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την όμορφη παράσταση. Τα χρήματα που μαζεύτηκαν διατίθενται όπως είναι γνωστό για τη βοήθεια άλλων παιδιών. Η ποντιακή νεολαία έχει καταλάβει ότι η ζωή δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδι. Υπάρχει γύρω μας πολύ δυστυχία, και δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας. Έχοντας στα γονίδια, αλλά και στα ακούσματά τους τον πόνο και τον ξεριζωμό των προγόνων τους, είναι ιδιαίτερα δεκτικά στην παροχή βοήθειας με κάθε τρόπο. Έχουμε παρακολουθήσει χρόνο με το χρόνο την ανιδιοτέλεια αυτών των παιδιών. Ας θυμηθούμε φέτος και την εθελοντική συμμετοχή τους στους παραολυμπιακούς αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την  εκδήλωση διατέθηκαν  στην Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδας, στο να πληρωθούν δάσκαλοι που μαθαίνουν ελληνικά σε παιδιά στο ουκρανικό σχολείο του Μαγκού και όπου αλλού αποφασίσουν να βοηθήσουν σύμφωνα με τις δυνάμεις τους τα παιδιά της ποντιακής νεολαίας.

Φέτος στην εκδήλωση έδωσε παρόν και ο σύλλογος ποντίων φοιτητών Ιωαννίνων, ενώ η πολυσυζητημένη έκπληξη της βραδιάς ήταν οι Μωμόεροι.

Μωμόεροι = Σατανάδες

Μαγικό θρησκευτικό δρώμενο μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων διαδεδομένο σε όλη την περιοχή του Πόντου. Σήμερα το συναντούμε έντονα στη Δυτική Μακεδονία- Κοζάνη, όπου το κάθε χωριό έχει το δικό του δρώμενο. Απαραίτητη η παρουσία του διαβόλου που σκανδαλίζει, της γριάς που συμβολίζει τον κακό το χρόνο, τον γαμπρό που αντιπροσωπεύει τον νέο χρόνο, την νύφη συνώνυμο με τη βλάστηση και τη γονιμότητα. Υπάρχει ο αρχηγός της ομάδας, ο Μώμος, και οι 12 Μωμόεροι,, οι ιερείς του Μώμου που συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου. Ένα πολύ επιτυχημένο χορευτικό που θα επαναληφθεί στο Μόναχο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία  τους η Πρόξενος του Μονάχου κ. Γραμματά, και οι Πρωτοπρεσβύτεροι κ. Μαλαμούσης και Βλέτσης.

Να επισημάνουμε επίσης ότι ο καλλιτέχνης κ. Κουρτίδης τραγούδησε χωρίς οικονομική ανταμοιβή,  για να ενισχύσει την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση.

Το μικρό χορευτικό του συλλόγου προσφέρει τα αναμνηστικά μπλουζάκια στο χορευτικό από τα Ιωάννινα.

Πηγή: europolitis.eu

Gallery