25 Νοέμβριος 2012, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:35

Σάλος για το Ιερό μαύρο χρήμα

  • Σάλος για το Ιερό μαύρο χρήμα

Σάλο είχε προκαλέσει η είδηση, που δημοσιοποιήσαμε στις 20 Νοεμβρίου, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία" το ΣΔΟΕ είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με τον εκκλησιαστικό χώρο και συγκεκριμένα με δύο μητροπολιτών που βρέθηκαν να έχουν 5 εκατ. ευρώ "μαύρες" καταθέσεις.

Το ΣΔΟΕ συνέχισε την έρευνα εις βάθος, όπως υποστηρίζε το δημοσίευμα, της εφημερίδας "Δημοκρατία" καταλήγοντας στους λογαριασμούς των δύο μητροπολιτών και ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών και των συγγενικών τους προσώπων.

Η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής.", σε ρεπορτάζ της που επικαλείται έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ότι πρόκειται για τους μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλο, οι οποίοι σύμφωνα με τα ευρήματα του ΣΔΟΕ διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς που καμία σχέση δεν έχουν με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζουν στην Εφορία.

Το δημοσίευμα επίσης αναφέρει ότι, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει ολοκληρωθεί και έχει συνταχθεί ο σχετικός φάκελος με τα ευρήματα για «μαύρο χρήμα» και τώρα οι δύο ύποπτοι για φοροδιαφυγή μητροπολίτες καλούνται να προσέλθουν στις ελεγκτικές αρχές και με έγγραφα να αποδείξουν ότι οι καταθέσεις τους καλύπτονται από την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν καλύψουν την ψαλίδα μεταξύ των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων θα τους καταλογισθούν τσουχτεροί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα και οι υποθέσεις θα πάρουν το δρόμο για τη δικαιοσύνη.

Το σχέδιο του ΣΔΟΕ προβλέπει εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων δεκάδων ιεραρχών σε πλούσιες μητροπόλεις, με βασικό όχημα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των λογαριασμών.

Σχετικά άρθρα:

Ιερός χορός 5 εκατ. ευρώ για δύο μητροπολίτες