23 Νοέμβριος 2012, 10:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:53

Αύξηση των επισκεπτών στην Παναγία Σουμελά

  • Αύξηση των επισκεπτών στην Παναγία Σουμελά

Η θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο του 2010 στην Παναγία Σουμελά στο όρος Μελά στην Ματσούκα στην Τραπεζούντα του Πόντου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλως κ.κ. Βαρθολομαίο, εκτόξευσε τους επισκέπτες στον Πόντο.

Αυτό υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους στο πλαίσιο της ημερίδας «Θρησκευτικός – Πολιτιστικός Τουρισμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη – Μοντέλα Ανάπτυξης – Εμπειρίες – Δυνατότητες Συνεργασίας», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεθνούς κλαδικής έκθεσης Fliloxenia, ο δήμαρχος Ματσούκας (Μάτσκας) Ερτουγρούλ Γκέντς, με θέμα «Η συμβολή της Μονής Παναγίας Σουμελά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Όπως είπε ο κ. Γκέντς, κάθε χρόνο ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτεται η Μονή αυξάνει γοργά και σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται περίπου στις τετρακόσιες χιλιάδες, Πέραν του ότι είναι ένας πόλος έλξης τουριστών, είναι και μία τοποθεσία μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.

Σύμφωνα με την δήμαρχο της Ματσούκας, οι επισκέψεις ξεκίνησαν με 85.000 με 90.000, το 2006 έφτασαν τις 140.000, το 2009 έφτασαν τις 180 χιλιάδες, το 2011 έφτασαν στις 380 χιλιάδες, ενώ φέτος ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες. Μάλιστα στην πρώτη θεία λειτουργία το 2012 που έγινε στην Παναγία Σουμελά οι επισκέπτες που την παρακολούθησαν μέσα και έξω από τη μονή ξεπέρασαν τις 4.000 άτομα.

Εξαιτίας όμως της οικονομικής κρίσης μειώθηκε ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέφτηκαν την περιοχή, αυξήθηκε όμως ο αριθμός των χριστιανών από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε ο κ. Γκέντς, η μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία αναστηλώνεται από το τουρκικό κράτος με τη χρηματοδότηση Τούρκων ιδιωτών, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο και αρχαιολογικός χώρος, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και να τελούνται λειτουργίες χωρίς άδεια.

Εκτός της μονής της Παναγίας Σουμελά, υπάρχουν και άλλα μοναστήρια επίσης σημαντικά όπως είναι η αρχαιότερη μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους χριστιανούς ποντιακής καταγωγής και των επισκέψεων που πραγματοποιούν, ιδιώτης προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση της μονής του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα η οποία είναι πιθανόν να αρχίσει την ερχόμενη χρονιά, ενώ φτιάχνεται και ο δρόμος και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και με την μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Εκτός από τη θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταγουστο, μπορούν να γίνουν και σε άλλες ημερομηνίες, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί άδεια από την τουρκική πολιτεία, υποστήριξε ο δήμαρχος της Ματσούκας.

Όπως είπε ο κ. Γκεντς, εξαιτίας της αύξησης της τουριστικής κίνησης άρχισαν να δημιουργούνται τουριστικές υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Ματσούκας. Οι επισκέπτες έρχονται μετέχοντας σε οργανωμένα ταξίδια και έτσι μένουν μόνο μία ημέρα στη Ματσούκα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες επισκέπτονται άλλες πόλεις. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία και θα λειτουργήσουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ήδη οι γυναίκες της περιοχής με την υποστήριξη του έπαρχου κινητοποιήθηκαν και έχουν στήσει πάγκους με παραδοσιακά χειροτεχνήματα τα οποία μπορεί να αγοράσει ο τουρίστας που επισκέπτεται την περιοχή, κατέληξε ο κ. Γκεντς.

Του Φόρη Πεταλίδη

Πηγή: agelioforos.gr