22 Νοέμβριος 2012, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:36

Λειτουργεί ξανά ο πρώτος υπολογιστής!

  • Λειτουργεί ξανά ο πρώτος υπολογιστής!

Ο πρώτος ολοκληρωμένος υπολογιστής με τρανζίστορ ονόματι Harwell Computer ή αλλιώς WITCH-(Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwel)  θα τεθεί σε λειτουργία ξανά μετά από 60 χρόνια στο Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών στο Bletchley Park του  Buckinghamshire στην  Αγγλία.

Το σύστημα στηρίζονταν σε τηλεφωνικά ρελέ και 900 λυχνίες Dekatron, κάθε μία εκ των οποίων μπορούσε να κρατήσει στη μνήμη της ένα ψηφίο.

Ο βάρους δυόμιση τόνων υπολογιστής καλύπτει ένα ολόκληρο δωμάτιο. Τόσο η είσοδος των δεδομένων όσο και τα αποτελέσματα των υπολογισμών γίνονταν σε ταινίες χαρτιού. Από πλευράς απόδοσης, το Witch μπορούσε να λύσει αλγορίθμους σχεδόν με την ίδια ταχύτητα που μπορεί να το κάνει ένας μαθηματικός χρησιμοποιώντας μία μηχανική αριθμομηχανή…

Η εκτιμώμενη ταχύτητα του επεξεργαστή του ήταν περίπου 100Hz ενώ μπορούσε να αποθηκεύσει πληροφορίες 7.200 bytes.

Σήμερα ένα iPhone των 16GB έχει χώρο αποθήκευσης περίπου δυο εκατομμύρια φορές περισσότερο.

Το σύστημα σχεδιάστηκε το 1949 για λογαριασμό του Atomic Energy Research Establishment στο Harwell και μπήκε σε λειτουργία δύο χρόνια αργότερα με στόχο να εκτελεί μαθηματικούς υπολογισμούς που θα συνέβαλαν στην ατομική έρευνα. Χρησιμοποιούνταν δε ως το 1973, ως διδακτικό εργαλείο σε ένα κολέγιο στο Wolverhampton.

Ο υπολογιστής έχει ανακατασκευαστεί εκ νέου από μια ομάδα εθελοντών  με τη βοήθεια μερικών από τους αρχικούς σχεδιαστές, οι οποίοι είναι σήμερα  ογδόντα ορισμένοι ενενήντα ετών.

Στο ίδιο μουσείο βρίσκεται και ο Colossus Mark II, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στον κόσμο.

Πηγή: news247.gr