22 Νοέμβριος 2012, 07:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:36

Eurogroup: Κίνδυνος να μην παρθεί απόφαση τη Δευτέρα

  • Η Ελλάδα θα ζητήσει και άλλο δάνειο;

Αν δεν βρεθεί σημείο συμβιβασμού Ευρώπης και ΔΝΤ , η Γερμανία θα επιτύχει νέα εμπλοκή και έτσι υπάρχει κίνδυνος και το eurogroup της Δευτέρας να είναι άκαρπο.

Oι Γερμανοί προτείνουν μείωση του χρέους με νέο δάνειο. Βάζoyn θέμα εγγυήσεων στην Ελλάδα για να ληφθεί αυτό το νέο δάνειο και να μπορέσει η χώρα να επαναγοράσει μέρος από το χρέος της.

Το απόγευμα ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό 2014-2020 και η μάχη συμφερόντων είναι τόσο μεγάλη που βάζει την Ελλάδα στο περιθώριο.

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η χώρα είναι παγιδευμένη μεταξύ των συμφερόντων των Ευρωπαίων που έχουν χωριστεί πλέον ξεκάθαρα σε Βορρά και Νότο, αλλά και του ΔΝΤ.

Αυτή τη στιγμή η διαφορά μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, ουσιαστικά όμως της Γερμανίας, είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό μπορεί να ακούγεται σχετικά μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί μόνο σε μια από τις δόσεις που έχει να λάβει η Ελλάδα, ωστόσο γίνεται τεράστιο όταν μιλάμε για κέρδη.

Η μάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας είναι επί των κερδών. Οι Γερμανοί δέχονται μείωση των επιτοκίων, όχι όμως να παραχωρήσουν τα κέρδη τους.

Ειδικά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δεν μπαίνει καν σε διάλογο για επιστροφή κερδών.

Το ΔΝΤ απαιτεί από την πλευρά του, για να μην μπει ξανά στο τραπέζι το κούρεμα, να επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Το Βερολίνο όμως λέει όχι. Επιχειρεί να μην χάση ούτε ευρώ από τα κέρδη και αντιπροτείνει το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί με ένα νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης της τάξης των 10 δισ. ευρώ έτσι ώστε η ζημιά να διαμοιραστεί σε όλη την ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα όμως ο χρόνος περνάει. Στην Ε.Ε. η μάχη δίνεται σε άλλο επίπεδο. Ο Α. Σαμαράς μόνο παράλληλες
διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει καθώς οι εταίροι έχουν να λύσουν το αγκάθι του προϋπολογισμού με τον πλούσιο Βορρά να θέλει να περικόψει τις ενισχύσεις που λαμβάνει ο Νότος και η περιφέρεια.

Έτσι το επόμενο διήμερο δεν αποκλείεται η χώρα να χάσει και άλλους πόρους, μαζί με χρόνο. Έτσι μέχρι την επόμενη Δευτέρα δεν απομένει πολύς καιρός και είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται ότι η διαπραγμάτευση δεν θα προχωρήσει.

Αν αυτό συμβεί τα δεδομένα για την Ελλάδα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα καθώς αυτό θα σημάνει νέα αναβολή της δόσης που ήδη λόγω των διαδικασιών έχει πάει τουλάχιστον μια βδομάδα πίσω καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί πλέον να εκταμιευθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

ΠΗγή: newsit.gr