22 Νοέμβριος 2012, 07:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:36

Τουρκία: Πρόστιμα για την επιχείρηση Return to Life

  • Τουρκία: Πρόστιμα για την επιχείρηση Return to Life

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ECHR) επιδίκασε πρόστιμο 69.000 ευρώ υπέρ τεσσάρων θυμάτων της επιχείρησης «Return to Life» που έλαβε χώρα στις τουρκικές φυλακές το 2000.

Το δικαστήριο αποφάσισε πρόστιμο 15.000 ευρώ για την Τουρκία ως αποζημίωση στο καθένα από τα τέσσερα θύματα  Erol Arıkan, Dinçer Otluçimen and Turhan Tarakcı και 20.000 ευρώ αποζημίωση στον Hacer Arıkan, ο οποίος ήταν έγκλειστος στην φυλακή Bayrampaşa κατά την διάρκεια της επιχείρησης . Επίσης, η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει και άλλα 4.000 ευρώ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η υπόθεση «Return to Life» παραβίαζε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), δηλαδή το δικαίωμα στην ζωή. 

Δεκάδες έγκλειστοι πέθαναν το 2000, μετά από εξαντλητική απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά τους από κοιτώνες σε κελιά. Περίπου 30 φυλακισθέντες και 2 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια εφόρμησης των δυνάμεων ασφαλείας μέσα στις φυλακές, μια επιχείρηση υπό την ονομασία «Return to Life», η οποία «έδωσε τέλος» στις διαμαρτυρίες στις 19/12/2000.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι η επιχείρηση ήταν προμελετημένη και ότι ασκήθηκε υπερβολική βία. Επίσης, η Τουρκία κατηγορήθηκε για την αποτυχία της να τηρήσει το άρθρο της Συνθήκης περί προστασίας των ζωών των εγκλείστων.

Σε μια άλλη υπόθεση, ο πρώην ιδιοκτήτης της καθημερινής  εφημερίδας «Evrensel», Ahmet Sami Belek, έλαβε ως αποζημίωση 10.000 ευρώ για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου,. Το δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος του Belek να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του, καθώς τον είχε φυλακίσει τρεις φορές με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Πηγή: e-afipnisi.gr