14 Νοέμβριος 2012, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 11:14

Μαυρολάχανα με φασούλια

  • Μαυρολάχανα με φασούλια

Τα μαυρολάχανα με φασούλια είναι ένα κατεξοχήν ποντιακό φαγητό, πολύ εύγευστο, υγιεινό και διαιτητικό. Σας παρουσιάζουμε άλλη μία παραλλαγή.

ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. ξερά φασόλια μπαρμπούνια
  • 1½ κιλό μαύρα λάχανα μέτρια κομμένα
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας πελτέ
  • 2-3 μέτρια κρεμμύδια
  • αλάτι
  • μπούκοβο (προαιρετικά) στο σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζουμε ξεχωριστά τα λάχανα και τα φασόλια μέχρι να ψηθούν και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό. Τα βάζουμε μαζί σε μια χύτρα με φρέσκο νερό να βράσουν.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους ή το περνάμε σε χοντρό τρίφτη. Το τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι ή μικρή χύτρα μέχρι να γυαλίσει (δεν το καίμε).
  3. Στο τσιγαρισμένο κρεμμύδι προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το ρίχνουμε στη χύτρα με τα λάχανα και τα φασόλια.
  4. Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση. Ελέγχουμε την πυκνότητα με την προσθήκη ζεστού νερού. Προσθέτουμε αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ομογενοποιηθεί το φαγητό.

Αυτή είναι η παραδοσιακή παρασκευή του φαγητού. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραπούλια αντί για μαύρα λάχανα, και άσπρα φασόλια αντί για μπαρμπούνια.

  • Πηγή: mavropouloskostas.wordpress.com