14 Νοέμβριος 2012, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:39

Το μαρτύριο & ο τάφος του Αγ. Φιλίππου στην Ιεράπολη

  • Το μαρτύριο & ο τάφος του Αγ. Φιλίππου στην Ιεράπολη

Ο άγιος Φίλιππος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν συμπατριώτης των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέου που η μνήμη τιμάται στις 14 Νοεμβρίου. Λίγο μετά τη βάφτισή του από τον Ιωάννη και την κλήση του Ανδρέα, συνάντησε ο Κύριος τον Φίλιππο και του είπε να Τον ακολουθήσει. Εκείνος βρήκε τότε τον Ναθαναήλ και κατόπιν ακολούθησε και υπηρέτησε τον Χριστό καθ΄ όλη τη διάρκεια του κηρύγματός Του.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ο Φίλιππος έλαβε τον κλήρο να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην επαρχία της Ασίας (δυτικό τμήμα Μ. Ασίας). Συνοδευόμενος από τον απόστολο Βαρθολομαίο (Ναθαναήλ) και την ίδια του την αδελφή Μαριάμνη, διέσχισε τη Λυδία και τη Μυσία ευαγγελιζόμενος τον λόγο του Θεού εν μέσω πολλών δοκιμασιών.

Μετά τη συνάντησή του με τον άγ. Ιωάννη το Θεολόγο, ο Φίλιππος πήγε στην Ιεράπολη, όπου συνελήφθηκε από τους ειδωλολάτρες, σύρθηκε μέχρι την κεντρική πλατεία και σταυρώθηκε ανάποδα μαζί με τον Άγιο Βαρθολομαίο. Παρ΄ ότι υπέφερε πολύ, ο άγιος προσευχόταν με θερμή πίστη στο Χριστό να στηρίξει τους αδελφούς του χριστιανούς και να συγχωρήσει τους ειδωλολάτρες διώκτες του. Με θαυμαστό τρόπο, την ώρα που παρέδιδε τη ψυχή του, ο Κύριος απάντησε στα αιτήματά του. Η γη ξαφνικά σχίστηκε και πλήθος ειδωλολατρών με τους ιερείς τους και τον ίδιο τον ανθύπατο βρέθηκαν στο κενό. Συγκλονισμένοι κατάλαβαν την πλάνη τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτοί στην Εκκλησία του Χριστού. Αποκαθήλωσαν τον Βαρθολομαίο και την Μαριάμνη, που ήταν ακόμη ζωντανοί, και έθαψαν με τιμή τα λείψανα του αγ. Φιλίππου. Ο άγιος Βαρθολομαίος και η αγία Μαριάμνη τοποθέτησαν επίσκοπο της πόλης τον Στάχυ (ο οποίος είχε θεραπευτεί από την τύφλωσή του από τον ίδιο τον Αγ. Φίλιππο) και αναχώρησαν για να συνεχίσουν το κήρυγμά τους.

Ο τάφος του Αγίου Φιλίππου ήρθε στο φως από μία ομάδα αρχαιολόγων στην περιοχή Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη

Ο ιταλός αρχαιολογός Φραντσέσκο Ντ’αντρια δήλωσε πως έψαχνε εδω και χρόνια τον τάφο του Αγίου Φιλίππου «τελικά τον βρήκαμε στα ερείπια μιας εκκλησίας εκεί που ξεκινήσαμε τις ανασκαφές στην αρχή» τόνισε. Μια εξαιρετικά σημαντική  ανακάλυψη για τον Χριστιανισμό. « διαπιστώσαμε πως τον 5ο αιώνα , οι Βυζαντινοί πήραν τον τάφο του Φιλίππου απο την εκκλησία που βρίσκονταν και τον μετέφεραν στο σημείο αυτό» δηλώνει ο ιταλός αρχαιολόγος.

Επιμέλεια: Κάλλη Ε.