13 Νοέμβριος 2012, 12:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 10:56

Κώστας Γαβράς: Δεν υπάρχουν φιλέλληνες, μόνο συμφέρον

  • Γαβράς υπέρ Βαρουφάκη και κατά δανειστών
    Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, όταν αναφέρεται στις αιτίες της οικονομικής κρίσης, λέει ότι οι "φιλέλληνες" είχαν μόνο συμφέρον από την Ελλάδα.

Βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα από απόσταση και γι’ αυτό μπορεί να είναι πιο νηφάλιος και αντικειμενικός από εμάς,

«Ο κόσμος πίστεψε σε όλους, σε όλα τα ονόματα. “Θα μας σώσει ο Ανδρέας”, “Θα μας σώσει ο Κωστάκης”, “Θα μας σώσει ο Γιωργάκης”... Και τελικά κανένας δεν μας έσωσε και φτάσαμε εκεί όπου φτάσαμε» είπε ο σκηνοθέτης στο Βήμα και πρόσθεσε:

«Ευθύνη έχουν οι Γερμανοί που άφησαν την Ελλάδα να πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει, ευθύνη έχει ο Μπαρόζο, ευθύνη έχουν οι Γάλλοι, ευθύνη έχουν όλοι αυτοί που δωροδόκησαν διάφορους υπουργούς από εδώ και από εκεί, ρίχνοντας τελικά την Ελλάδα πολύ χαμηλά.

Ξέρετε, ο όρος φιλέλληνας είναι για εμένα αστείος. Ο Ντε Γκωλ έλεγε κάτι πολύ σωστό: ότι τα κράτη δεν έχουν φίλους, έχουν ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Κάθε φορά είχαμε και από κάποιον φιλέλληνα που μας έδινε από έναν βασιλιά και ύστερα έναν άλλο βασιλιά.

Το έκαναν για τα δικά τους συμφέροντα. Τελευταίοι από όλους οι Αμερικανοί. Δεν είναι αντιαμερικανικό αυτό που λέω, είναι φυσικό. Οι Αμερικανοί ήθελαν την Ελλάδα να είναι υπάκουη και έβαλαν ανθρώπους που ήταν εντελώς υπάκουοι. Να, όμως, που η διοίκηση της Ελλάδας δεν ήταν εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και γίναμε κουμπαροδημοκρατία».

Πηγή: zougla.gr