13 Νοέμβριος 2012, 06:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:40

Eurogroup: Τι δήλωσαν Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ρεν

  • Eurogroup: Τι δήλωσαν Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ρεν

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτησε τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν τα δέοντα και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ότι του αναλογεί.

Στις 20 Νοεμβρίου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι μέχρι τότε απομένουν λίγες ακόμα «προαπαιτούμενες δράσεις» που θα πρέπει να αναληφθούν από τις ελληνικές αρχές.

Το Eurogroup, σε σημερινή του ανακοίνωση, αναγνωρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά, κυρίως μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού για το 2013 από την Ελληνική Βουλή.

Όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει λίγο πριν της 20 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια το Eurogroup θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα εκ νέου στις 26 Νοεμβρίου, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της υπογράμμισε την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα θετικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Βουλή στις 7 και 11 Νοεμβρίου. Η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναλάβουν μερικές ακόμη προαπαιτούμενες δράσεις . Δήλωσε, επίσης, ότι για το ΔΝΤ είναι σημαντικό να κλείσουν ικανοποιητικά όλα τα ζητήματα, δηλαδή οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ζ. Γιούνκερ και της Κ. Λαγκάρντ σχετικά με το έτος αναφοράς (2020 ή 2022), κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνουν τη διαφορά απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Εξάλλου, ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στη βελτίωση του ελέγχου σχετικά με τη συνταγογράφηση, η οποία έχει ήδη αποφέρει εξοικονόμηση 1 δις και αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ύψους 800 εκατ. τα δύο επόμενα χρόνια.

Πηγή: enikos.gr

 

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση των ορίων συνταξιοδότησης και την αύξησή τους στα 67 έτη, τονίζοντας ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αναφέροντας τη μείωση 15% στο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και την κάλυψη του χάσματος ανταγωνιστικότητας που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2001-2009.