12 Νοέμβριος 2012, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:40

Σπάνια φωτογραφία του Νίκου Καζαντζάκη

  • Σπάνια φωτογραφία του Νίκου Καζαντζάκη

Η σπάνια φωτογραφία που παρουσιάζουμε χρονολογείται από το 1924. Ο Καζαντζάκης απαθανατίζεται με τους φίλους του, Λευτέρη Αλεξίου (δεξιά, αδελφό της πρώτης συζύγου του Γαλάτειας) και Μαθιό Λουλακάκη, στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου 1924.

Τις πληροφορίες μάς δίνει σημείωση που υπάρχει στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται σε ποιό πανηγύρι συμμετείχαν.

Πάνε 55 χρόνια από τη νύχτα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας όταν ο Νίκος Καζαντζάκης παράτησε οριστικά την πένα του και σταμάτησε να τροφοδοτεί τη σκέψη και την ψυχή μας με νέα κηρύγματα ελευθερίας και ανθρωπισμού. Η μεγάλη καρδιά του Καζαντζάκη σταμάτησε να χτυπά στα 74 χρόνια του, αλλά η γραφίδα του, τα μηνύματά του, συνεπαίρνουν ειδικά σήμερα, αυτές της δύσκολες εποχές, το ίδιο ζωντανά, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά πολλούς λαούς του κόσμου.

Η φωτογραφία ανήκει στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στους Βαρβάρους. Θερμές ευχαριστίες στη διευθύντριά του κ. Βαρβάρα Τσάκα που μας την παραχώρησε για τη δημοσιευση.

Φωτογραφίες που καταγράφουν μια ιστορική στιγμή. Ενός ολόκληρου κόσμου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Από σήμερα το Cretalive θα παρουσιάζει καθημερινά αδημοσίευτες ή σπάνιες φωτογραφίες - ντοκουμέντα ιστορικών προσώπων, στιγμών ή εποχών, αλλά και δικών μας ανθρώπων, από την οικογενειακή συλλογή, που εντάσσονται στο χώρο του χρόνου και του τόπου.  Για τη δική σας συμβολή, μπορείτε να στέλνετε φωτογραφίες στο mail: polites@cretalive.gr , με την ένδειξη "Για το Cretalive", που θα συνοδεύονται από ένα σημείωμα - επεξήγηση της φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθούν οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά θα διασωθούν και τα ντοκουμέντα τους.

Πηγή: cretalive.gr