11 Νοέμβριος 2012, 12:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2016, 11:12

Σουσαμόπιτα

  • Σουσαμόπιτα

Η σουσαμόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό γλύκισμα. Συνήθως το σέρβιραν σε περιόδους νηστείας. Οι παλιές Πόντιες νοικοκυρές τα φύλλα τα ζύμωναν και τα έψηναν στο τζάκι, στο σάτσι, σαν τα περέκ.

ΥΛΙΚΑ
  • 8 ψημένα φύλλα
  • 400 γρ. ταχίνι
  • 750 γρ. σουσάμι
  • 2 κ.σ. κανέλλα
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ταχίνι με το νεράκι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα 200 γρ. ζάχαρη, 1 κ.σ. κανέλλα και 250 γρ. σουσάμι και τα ζεσταίνουμε ώσπου να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους, χωρίς να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε αυτό το χυλό από τη φωτιά και τον τοποθετούμε σε ταψί.
  3. Σε ένα δεύτερο ταψί βάζουμε το υπόλοιπο σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε, φτιάχνοντας έτσι ένα στερεό μίγμα που θα χρησιμεύσει ως γέμιση της πίτας.
  4. Έπειτα, αλείφουμε ένα τρίτο ταψί με χυλό από το πρώτο ταψί και στρώνουμε πάνω του τα ψημένα έτοιμα φύλλα βουτώντας τα προηγουμένως στο χυλό (ταψί 1).
  5. Πάνω από το κάθε φύλλο ρίχνουμε τη γέμιση από το δεύτερο ταψί.
  6. Συνεχίζουμε στρώνοντας ένα-ένα τα φύλλα και ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45΄ περίπου.