7 Νοέμβριος 2012, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:43

Πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια του Φεστιβάλ

  • Πνευματικά δικαιώματα για τα τραγούδια του Φεστιβάλ

Απίστευτο και όμως αληθινό αυτό που αντίκρισαν πριν λίγες ημέρες τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Έφτασε στα γραφεία της Π.Ο.Ε. μια επιστολή από την ΑΕΠΙ (Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που καλεί σε απολογία τους τραγουδιστές που συμμετείχαν στο 8ο Παμποντιακό Φεστιβάλ στις 13 Οκτώβρη στο ΟΑΚΑ, γιατί δεν είχαν πάρει την απαιτουμένη άδεια για να ερμηνεύσουν τα τραγούδια που ακούστηκαν!

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης Γιώργος (Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε.) στην προσωπική του σελίδα στο facebook, με έκπληξη και αγανάκτηση δέχτηκε αυτή την επιστολή, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, τους καλούσε σε απολογία επειδή δεν εκδόθηκε η απαιτούμενη άδεια. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα τραγούδια για τα οποία η ΑΕΠΙ θέτει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, γράφτηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα ως τις ημέρες μας.

Μερικά από αυτά είναι: το "Πάρθεν η Ρωμανία" που χρονολογείται πριν από το 1453 και την άλωση της Πόλης, το "Αητέντς Επαραπέτανεν" που είναι ακόμη παλιότερο, ο χορός Σέρρα, το "Εταιρον και Λυγερή", το "Εκάεν και το Τσάμπασιν"... Διευκρίνισε επίσης πως κάποιοι καλλιτέχνες τα κατοχύρωσαν παλαιότερα ως δικά τους. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Επιμέλεια: Κάλλη Ε.

Επισυνάπτεται παρακάτω η επιστολή της ΑΕΠΙ

Gallery