4 Νοέμβριος 2012, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:57

Το Καλιντάρ’ κι ο άνθρωπος

  • Το Καλιντάρ’ κι ο άνθρωπος

Μία εξαιρετική παράσταση είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Νίκος Σαββουλίδης» στον Καλλιτεχνικό Μορφωτικό Σύλλογο Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής «Η Τραπεζούντα». Ο Σύλλογος διοργανώνει ένα διήμερο αφιέρωμα στο Ποντιακό Θέατρο γιατί όπως τόνισε και στο χθεσινό καλωσόρισμα ο κ. Σαββουλίδης Χρήστος (Πρόεδρος του Συλλόγου)  το θέατρο είναι ένα μέσο για να μην ξεχνάμε την γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμα μας από την πολυαγαπημένη μας πατρίδα, τον Πόντο. «Το Καλιντάρ’ κι ο άνθρωπος» ήταν το όνομα της χθεσινής παράστασης, ένα έργο του καταξιωμένου ηθοποιού Υφαντίδη Ηλία. Ο θίασος ήταν από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» που κατάφεραν να μας «περπατήσουν» στα φωτεινά μονοπάτια των Αλησμόνητων Πατρίδων του Εύξεινου Πόντου.

Στα πλαίσια του διημέρου 3 -4 Νοεμβρίου θα τιμηθεί ο ηθοποιός , σκηνοθέτης, παρουσιαστής κ. Λάζος  Τερζάς για την πολύχρονη και πολύπλευρη παρουσία του στον ποντιακό χώρο.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Από τον Καλαντάρη έως τον Χριστουγεννάρη, ο εκ Πόντου καταγόμενος άνθρωπος με την Αριστοφανική του διάλεκτο, είχε συνδέσει σταθερά και άρρηκτα τη ζωή με τις εποχές και τους μήνες του έτους. Με συνοδοιπόρο την Ελληνική παράδοση και συνταξιδιώτες την Φύση, τους μήνες και του θεού το Καλιντάρι με τους ελεύθερους συμβολισμούς του και αντλώντας πληροφορίες από τη ζώσα Ποντιακή παρακαταθήκη.

Σήμερα η συνέχεια του αφιερώματος με τον «Τελευταίο χορό» του Φίλωνος Κτενίδη.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ - ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ , ΖΕΦΥΡΙΟΥ & ΦΥΛΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ"
Δείτε τα στοιχεία του Συλλόγου

Σχετικά άρθρα

3 & 4 Νοεμ 2012: Αφιέρωμα στο Ποντιακό Θέατρο στα Άνω Λιόσια

Επιμέλεια: Κάλλη Ε.

Gallery