3 Νοέμβριος 2012, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 13:25

Ποντιακά φασολάκια με κρέας στη γάστρα

  • Ποντιακά φασολάκια με κρέας στη γάστρα

Τα φασολάκια με κρέας είναι μια πολύ διαδεδομένη συνταγή. Τη συγκεκριμένη συνταγή όμως την φτιάχνει συχνά η μητέρα μου στη γάστρα στον ξύλινο φούρνο, όπως της έμαθαν οι γονείς της από τον Πόντο. Σίγουρα είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει! Φροντίστε να έχετε χρόνο και φαντασία και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους...

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό φασολάκια, φρέσκα κατά προτίμηση
  • 1 κιλό κρέας προβατίνας (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε μοσχάρι ή κοτόπουλο)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε φέτες
  • 3 πιπεριές πράσινες κομμένες σε μπαστουνάκια
  • 2-3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 4 δαφνόφυλλα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές ατζίκα* 
  • πελτέ ντομάτας συμπυκνωμένο (ή καλύτερα από φρέσκες ντομάτες)
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι
  • νερό

*Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές με καρυκεύματα, που μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές όπου υπάρχουν Πόντιοι πωλητές ή σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Έχουμε φροντίσει να ανάψουμε τον φούρνο με ξύλα (και ο ηλεκτρικός φούρνος κάνει δουλειά).
  2. Πλένουμε καλά το κρέας και τα καθαρισμένα φασολάκια.
  3. Βάζουμε μέσα στη γάστρα τα φασολάκια και όλα μας τα υλικά εκτός από το κρέας, και ανακατεύουμε καλά.
  4. Πάνω από τα φασολάκια βάζουμε το κρέας, ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι. Όλα τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο φούρνος με τα ξύλα. Το φαγητό θα ψηθεί αργά (γύρω στις 3-4 ώρες) αλλά εκεί είναι η νοστιμιά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όσο πιο αργά ψήνεται το φαγητό τόσο πιο νόστιμο είναι.
  5. Το κοιτάμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προσθέτουμε νερό εάν χρειάζεται. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και γευστικότατο...


Συνοδεύεται άψογα με κόκκινο κρασί, και λόγω της ποντιακής μας καταγωγής κόβουμε και λίγο σκορδάκι (αν δεν έχουμε ραντεβού)!

Καλή επιτυχία!

Gallery