31 Οκτώβριος 2012, 10:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2016, 12:26

Σαρμάδες (ποντιακοί λαχανοντολμάδες)

  • Σαρμάδες (ποντιακοί λαχανοντολμάδες)

Οι λαχανοντολμάδες όπως τους έφτιαχναν στον Πόντο.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)


Για τη γέμιση

  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλ. ρύζι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 2 κουτιά κονκασέ (ή φρέσκες ντομάτες)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Φτιάχνουμε τη γέμιση ζυμώνοντας όλα τα υλικά με τον κιμά.
  2. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση.
  3. Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα αφού πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
  4. Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οποία έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι και αλάτι).
  5. Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, στύβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα.
  6. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους σαρμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου.
  7. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό.