31 Οκτώβριος 2012, 09:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:45

Βουδαπέστη: Οι ομογενείς τίμησαν την 28η Οκτωβρίου

  • Βουδαπέστη: Οι ομογενείς τίμησαν την 28η Οκτωβρίου

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Ελληνισμού στην πλατεία Petöfi ο Ελληνισμός της  Βουδαπέστης τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Με την παρουσία στρατιωτικού αγήματος του Ουγγρικού Στρατού που απέδωσε τις καθιερωμένες   τιμές,  έγινε η κατάθεση στεφάνων: από τον Επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουδαπέστη Ιωάννη Σταματέκο,  τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο, τον Δήμαρχο του Δήμου Μπελογιάννη Κώστα Παπαλέξη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης Γιώργο Τζιτζή, τον εκπρόσωπο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων 12ου Διαμερίσματος Μάρθα Κέκενυ , τον πρόεδρο  του Διαπολιτιστικού Μακεδονικού Συλλόγου Δημήτρη Λαδά, την πρόεδρο του Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας κ. Μάρθα Πολιτίδου , τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Βασίλη Αγγελίδη, τον απόγονο τετάρτης γενεάς της Οικογενείας Λύκα ,Antal Lyka και τον Γραμματέα της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας Βουδαπέστης κ. Βασίλη Σταματόπουλο.

Τέλος ακολούθησε  πανηγυρική δοξολογία   για  την Εθνική μας Επέτειο της   28ης Οκτωβρίου 1940   στο Παρεκκλήσιο της Εξαρχίας  επί της οδού  Vaci 55 .

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Μητροπολίτης  Αρσένιος, στον χαιρετισμό του ζήτησε από όλους εθνική ομοψυχία και ομόνοια για τις δύσκολες στιγμές που περνάει και πάλι η πατρίδα μας ,που ενωμένοι μπορέσανε και γράψανε οι προγονοί μας το έπος του 1940.

Τέλος ο Επιτετραμμένος Ιωάννης Σταματέκος διάβασε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών  για τον απόδημο Ελληνισμό Κώστα Τσιάρα  και επί πλέον ζήτησε και αυτός την ενότητα των ελλήνων.  Επίσης  αναφέρθηκε και στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: elliniki-gnomi.eu