31 Οκτώβριος 2012, 07:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:45

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του ο τυφώνας Σάντι (φωτό)

  • Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του ο τυφώνας Σάντι (φωτό)

Ο τυφώνας Σάντυ άφησε πίσω του τρομακτικές καταστροφές, τόσο στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσει, όσο και στην Βόρεια Καρολίνα και τον Καναδά. .

Κατά τρεις φορές πιο επικίνδυνη κρίθηκε η Σάντυ έναντι της περσινής Αιρίν, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής 94 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πέρασμά της.

Συνολικά ενενήντα τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι στιγμής, από το πέρασμα του τυφώνα Σάντι, σύμφωνα με το CNN. Από αυτούς, οι 29 ήταν στις ΗΠΑ και ένας στον Καναδά. Οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην Τζαμάικα, τις Μπαχάμες, την Αϊτή, την Κούβα και την Δομινικανή Δημοκρατία.

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, ενώ  δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μαϊκλ Μπλούμπερκ, ανέφερε ότι μόνο στη Νέα Υόρκη έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 750 χιλιάδες καταναλωτές. Εκτίμησε δε, ότι η πόλη θα μείνει χωρίς μετρό για 3 έως 4 ημέρες.

Το οικονομικό πλήγμα που θα υποστούν οι ΗΠΑ από το πέρασμα του τυφώνα δεν έχει ακόμα υπολογιστεί, ωστόσο η εταιρεία Eqecat εκτιμά πως θα ανέλθει σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Να σημειωθεί ότι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα ανατολικά της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ζημιών που έχει προκαλέσει στην περιοχή ο Σάντυ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία τους.

Με έδρα το Χάνκοκς Μπριτζ του Νιου Τζέρσεϊ, στις όχθες του ποταμού Ντέλαγουερ, ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1 αναγκάσθηκε να κλείσει όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες για την κυκλοφορία του νερού σταμάτησαν να λειτουργούν, ανακοίνωσε η εταιρεία Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας πως ένας γειτονικός αντιδραστήρας στο Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά.

Ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, σε απόσταση 50 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, ετέθη εκτός λειτουργίας στη διάρκεια της νύκτας, «εξαιτίας προβλημάτων το εξωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο», όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Entergy, αλλά σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για το κοινό», ή τους εργαζομένους.

Συνολικά, ο κυκλώνας Σάντυ προκάλεσε την επιβράδυνση ή την πλήρη αναστολή της λειτουργίας σε περίπου έξι πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο γηραιότερος αντιδραστήρας της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση «συναγερμού», μετά την άνοδο της στάθμης των πλημμυρικών υδάτων, σε βαθμό που να απειλούν το σύστημα ψύξης του.  Η μονάδα του Όιστερ Κρικ της εταιρείας Exelon Corp, ηλικίας 43 ετών, παραμένει σε κατάσταση «συναγερμού», ανακοίνωσε σήμερα το πρωΐ η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRC), καθώς τα περιβάλλοντα ύδατα ανήλθαν 2 μέτρα πάνω από την κανονική τους στάθμη, απειλώντας την «υποδομή απορρόφησης ύδατος» που αντλεί νερό για την ψύξη στον πυρηνικό σταθμό.

Πηγή: enikos.gr

Gallery