30 Οκτώβριος 2012, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:45

Νύφες από 11 ετών στην Τουρκία

  • Νύφες από 11 ετών στην Τουρκία

Περίπου 20.000 οικογένειες ζήτησαν την άδεια των Δικαστηρίων το 2011 για να παντρέψουν τα ανήλικα κορίτσια τους επικαλούμενες οικονομικούς λόγους. Το 50% αυτών των ανήλικων παιδιών ήταν αναλφάβητα, το 31,7 γνώριζε ανάγνωση και γραφή, αλλά δεν είχε πάει ποτέ σχολείο.

Ένα 11χρονο κορίτσι, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εσπευσμένα στην περιοχή Μπολού στη βόρεια Τουρκία, αποδείχτηκε ότι ήταν 8 μηνών έγκυος! Το κορίτσι διακομίστηκε στα επείγοντα από τον 25χρονο "σύζυγό" της, ο οποίος αρνήθηκε να την αφήσει να περάσει τη νύχτα στο νοσοκομείο, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν την κατάστασή της.
Η 11χρονη και ο νεαρός άνδρας είχαν "παντρευτεί", μέσω μιας θρησκευτικής τελετής, χωρίς προφανώς να ακολουθήσουν κάποια νομική διαδικασία, καθώς η ηλικία του κοριτσιού είναι απαγορευτική βάση νόμου για έναν τέτοιο "γάμο".

Οι γυναίκες στην Τουρκία ζουν κάτω από συνθήκες βαρβαρότητας. Καθημερινά γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.

Η ιστοσελίδα bianet συνεχίζει να καταγράφει τον κατάλογο των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών κάθε μήνα.

Έτσι, πληροφορούμαστε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες, 12 γυναίκες και δυο ανήλικα αγόρια έπεσαν θύματα βιασμού, τραυματίστηκαν άλλες 16 και 3 αυτοκτόνησαν εξαιτίας της βίας των συζύγων τους.

Με αφορμή την ημέρα των κοριτσιών που γιορτάστκε στις 11 Οκτωβρίου η εκπρόσωπος της Οργάνωσης UNFPA των ΗΕ στην Τουρκία δρ. Zahidul Huque ανακοίνωσε σε έναν από τους τρεις γάμους που γίνονται οι νύφες είναι ανήλικες κάτω των 16 ετών!

Οι γάμοι των ανηλίκων αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις. Οι επιστήμονες, οι ειδικοί και οι γυναικείες οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η πολιτεία κωφεύει.

Οι φτωχοί κάτοικοι ων νοτιοανατολικών περιοχών της Τουρκίας που είναι συνήθως πολύτεκνοι πουλούν τα κορίτσια τους! Όσο και αν φαίνεται περίεργο εφαρμόζεται το έθιμο «μπασλίκ». Σε αντίθεση με εμάς που παλιά οι κοπέλες έδιναν προίκα, στην Τουρκία οι άνδρες πληρώνουν για να πάρουν γυναίκα.

Πολλές φορές μάλιστα εισάγουν νύφες από τις γύρω περιοχές γιατί είναι φθηνότερες…

Ευτυχώς που δεν τις κρεμούν ακόμα και στο τσιγκέλι του κρεοπωλείου!

Πηγή: elzoni.gr - zougla.gr