• ΑΡΧΕΙΟ
29 Οκτώβριος 2012, 16:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:03

10 Νοεμ 2012: Σμύρνη - Το τέλος της μεγάλης ιδέας στην Λάρισα

  • 10 Νοεμ 2012: Σμύρνη - Το τέλος της μεγάλης ιδέας στην Λάρισα

Πολύ πριν την καταστροφή της Σμύρνης η αποπομπή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είχε τεθεί σε εφαρμογή. Αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι λεηλασίες, οι ληστείες, οι βιασμοί, οι δολοφονικές επιθέσεις, οι εξαντλητικές πορείες του αντρικού πληθυσμού που οδηγούσαν στο θάνατο, ήταν μια πολιτική εθνικής εκκαθάρισης και βίαιας εξόντωσης του Χριστιανισμού  της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της μετατροπής σε καθαρό τουρκικό κράτος.

Η φωτιά της Σμύρνης έσβησε τη μεγάλη ιδέα, την Ελλάδα των 5 θαλασσών και των 2 ηπείρων με την ένοχη συνείδηση των συμμάχων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα αλλά και τον εθνικό διχασμό που είχε χωρίσει το Στρατό και τους Έλληνες.

Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. στα πλαίσια του αφιερώματος για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης θα παρουσιαστεί ένα πολυθέαμα του Δήμου Λαρισαίων στη μνήμη και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Ιωνίας.

Το συγκρότημα Ελλήνων Ανάμνησις, που το αποτελούν οι: Βαγγέλης Τσιαπλές, Αλέκος Τσιωνάς, Μαρία Δεληγιάννη, Ρήγας Μακρόπουλος, Σπύρος Καβαλιεράτος, Γιάννης Μακρυγιάννης, θα παρουσιάσει τη μουσική και τα τραγούδια της Σμύρνης αλλά και μεγάλων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών με θέμα τη Σμύρνη ( Ξαρχάκος – Καλδάρας – Μούτσης – Γκάτσος κ.α.).

Η συγγραφέας Μπέτυ Μαγρίζου και η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Β. Οικονόμου θα διαβάσουν αποσπάσματα από το πριν της Σμύρνης, την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων  και τη φωτιά, τη δολοφονία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης, τη μεγαλύτερη τραγωδία του 20ου αιώνα.

Η φωτογραφική επιμέλεια είναι του Γιώργου Μποντικούλη. Η επιλογή τραγουδιών – κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Κολώνα.

Ακολουθεί ο χάρτης της εκδήλωσης