29 Οκτώβριος 2012, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:46

Αίγυπτος: Μήνυμα προέδρου ΣΑΕ για την επέτειο της 28 Οκτωβρίου

  • Αίγυπτος: Μήνυμα προέδρου ΣΑΕ για την επέτειο της 28 Οκτωβρίου

«Η ιστορία μας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μας έχει διδάξει, ότι τίποτα δεν είναι ικανό, να κάμψει το φρόνημα, την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας, τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης, στο μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, καλεί τους απανταχού Έλληνες να βαδίζουνε ενωμένοι, με ομόνοια και σύνεση, να στηρίξουνε την Ελλάδα και να αντισταθούν «σε κάθε είδους φασισμό, από όπου και αν προέρχεται, όποια μορφή και αν παίρνει».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενος του μηνύματος:

«Τις δύσκολες τούτες στιγμές, που η πατρίδα μας ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά, η μνήμη μας, γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω και θυμάται το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν οι φασιστικές ορδές του Μουσολίνι επιτέθηκαν εναντίον της πατρίδας μας.

Τότε ο σύσσωμος ελληνικός, απάντησε με το βροντερό ΟΧΙ και πολέμησε ηρωικά σε όλα τα μέτωπα δημιουργώντας το Έπος του 40. Με την ίδια γενναιότητα και τόλμη αντιμετώπισε τις ναζιστικές ορδές τ ων Γερμανών και αντιστάθηκε γράφοντας με χρυσά γράμματα την Εθνική Αντίσταση του.

100 χρόνια πριν ο στρατός μας, μπήκε νικητής και απελευθέρωσε τη νύμφη του Θερμαϊκού, τη πρωτεύουσα του απανταχού ελληνισμού τη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς στις σημερινές τραγικές συνθήκες, στις οποίες ζει ο ελληνικός λαός, μας στερούν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε όπως αξίζει τις δύο ηρωικές αυτές επετείους.

Όμως η ιστορία μας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων μας έχει διδάξει, ότι τίποτα δεν είναι ικανό, να κάμψει το φρόνημα, την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας.

Λυπάμαι, που στις μέρες μας, αντί να επιστρέφουμε στην πατρίδα μας, όμως μια ζωή ονειρευόμαστε, έχουμε αρχίσει στις χώρες όπου ζούμε να υποδεχόμαστε συμπατριώτες μας από την Ελλάδα, κυρίως νέους επιστήμονες, που αποτελούν τους νεομετανάστες, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα.

Καλούμαστε οι απανταχού έλληνες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να βαδίζουμε ενωμένοι με ομόνοια και σύνεση να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον όπου γης ελληνισμό όπως κάναμε μέχρι σήμερα νικώντας κάθε είδους φασισμό, από όπου και αν προέρχεται, όποια μορφή και αν παίρνει.

Είμαι βέβαιος ότι ελληνικός λαός θα τα καταφέρει και θα κερδίσει και αυτόν τον πόλεμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ