27 Οκτώβριος 2012, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:46

Θεσσαλονίκη: "Μακεδονία Ξακουστή" και ρίγη συγκίνησης

  • Θεσσαλονίκη: "Μακεδονία Ξακουστή" και ρίγη συγκίνησης

Η πομπή που πήρε μέρος στην αναπαράσταση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε απο την πλατεία των δικαστηρίων. Στρατιώτες, έφιπποι, εύζωνοι και εύελπιδες, βάδισαν στα βήματα των ελευθερωτών, για να καταλήξουν στον Λευκό Πύργο.

Στη συνέχεια παραδίδουν την ελληνική σημαία στους Αρχηγούς Τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίοι εισέρχονται στο Λευκό Πύργο όπου και ακολουθεί η έπαρση της σημαίας υπό τους ήχους των φιλαρμονικών των Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.
Έτσι αναβιώνει η έπαρση της Ελληνικής σημαίας που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό με επίσημο τρόπο, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 και μετά την παράδοση της πόλης στο Διοικητήριο. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτήθηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και η προσάρτησή της στο Ελληνικό Κράτος.

Δάκρυα συγκίνησης γέμισε στα μάτια σπουδαστών, στρατιωτικών, αλλά και απλών πολιτών η έπαρση σημαίας στον Λευκό Πύργο. Ιδιαίτερα συγκινημένος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολουθούσε την τελετή από τη Λέσχη Αξιωματικών.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν από θαλάσσης εκατοντάδες ναυταθλητικά σκάφη, ενώ κατά μήκος της παραλίας επί της Λεωφόρου Νίκης αγκυροβόλησαν αλιευτικά σκάφη, σε προσομοίωση της παλαιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναδειχθεί η σχέση της πόλης με το υγρό στοιχείο και δη με τον Θερμαϊκό Κόλπο

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι Θεσσαλονικείς, τους Ευέλπιδες που συμμετείχαν στην πορεία στα βήματα των ελευθερωτών και τραγούδησαν το "Μακεδονία Ξακουστή". Παρακολουθείστε το video.
 
Πηγή: thestival.gr