26 Οκτώβριος 2012, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:47

Ένας υπηρέτης με δυο αφεντικά

  • Ένας υπηρέτης με δυο αφεντικά

Μπορεί να πρόκειται για ένα κλασικό έργο, αλλά αυτή η διασκευή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «γενναία». Παραμένοντας πάντα στην Ιταλία, ο Πέτρος Φιλιππίδης και Χρήστος Σιμαρδάνης μεταφέρουν την πλοκή στις δεκαετίες του ’50 και ‘60, με φόντο την Ιταλική Μαφία στην υπέροχη και νωχελική Βενετία. Ο Γκολντόνι είχε «κεντήσει», με καμβά την πλαστοπροσωπία, μία κωμωδία παρεξηγήσεων, που κυριολεκτικά εξαργυρώνει επί σκηνής όλη την γκάμα του θεατρικού αστείου.

Αυτή η παράμετρος παραμένει ισχυρή και στην παράσταση του «Μουσούρη», καθώς με «όπλο» το γέλιο, η παράσταση αποτελεί ένα αξέχαστο μάθημα ζωής, με μηνύματα για την ίδια την ύπαρξή μας, την αγάπη, τον έρωτα και φυσικά την εξουσία. Η διαχρονικότητα, εξάλλου, των κλασικών έργων, είναι στην εποχή μας πιο ορατή και αντιληπτή από κάθε άλλη φορά, και αυτός είναι ένας από τους άξονες, επάνω στον οποίο δούλεψαν οι συντελεστές της παράστασης. Στο επίκεντρο του έργου, ένας πανούργος υπηρέτης, που δουλεύει για δύο αφεντικά, περιστοιχισμένος από χαρακτήρες απερίγραπτους.

Ένα κορίτσι μεταμφιεσμένο σε δίδυμο αδελφό της, η οποία ψάχνει τον αγαπημένο της που κατηγορείται για φόνο, ένας νεαρός που προσβλέπει σε μια καριέρα στην όπερα για να ξεφύγει από τη μαφιόζικη φαμίλια του, ένας υπερφίαλος δικηγόρος, ένας αρχιμαφιόζος πατέρας και διάφορες άλλες προσωπικότητες, που «απογειώνουν» τη χιουμοριστική διάθεση του έργου, δημιουργώντας σωρεία μπερδεμάτων και παρεξηγήσεων.

Ένα κλασικό έργο σε μια σύγχρονη παράσταση, γιατί το καλό θέατρο «ζει» στο κέντρο της Αθήνας.

Συντελεστές

Μετάφραση-διασκευή: Πέτρος Φιλιππίδης -Χρήστος Σιμαρδάνης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρεϊζγουελ
Κίνηση: Ελπίδα Νινού, Θανάσης Γιαννακόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντέκω
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Διανομή:

Πέτρος Φιλιππίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Άννα Μονογιού, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Πάνος Βλάχος, Ηλίας Γιαννάκης, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας.

Θέατρο Μουσούρη - Κέντρο Αθήνας
Διεύθυνση: Πλατεία Καρύτση 7 Τηλέφωνο: 210 3310936

Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη: 21:00
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 21:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 20€
Λαϊκή απογευματινή: 16€
Φοιτητικό: 14€
Σάββατο βράδυ: Γενική είσοδος: 22€
Κάθε Πέμπτη: άνεργοι – άνω των 65 ετών– νέοι έως 26 ετών: 14€

Πηγή: metrogreece.gr