26 Οκτώβριος 2012, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:47

"Η Ελλάδα εκτός τροχιάς" δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης

  • Σκωτσέζικο ντους ξανά από τους δανειστές

Μια προκαταρκτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 120 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2020.

"Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος στο 120 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως είχε προβλεφθεί. Το πιο πιθανό είναι να βρίσκεται στο 136 τοις εκατό και αυτό κάτω από ένα θετικό σενάριο ενός πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την ιδιωτικοποίηση», δήλωσε αξιωματούχος της Eυρωζώνης, ο οποίος προτίμησε την ανωνυμία, αναφέρει το Ρόιτερς.

"Νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν, εκτός των υπαρχόντων 89», δήλωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σε μια λίστα μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα πρέπει να υλοποιηθούν προτού μπορέσει η Eυρωζώνη και το ΔΝΤ να καταβάλει οποιαδήποτε δόση του δανείου έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα.

Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθούν να υπολογίσουν το ποσό που θα χρειαστεί ακόμα η Αθήνα, αν αντί για το 2014 της δοθεί χρόνος μέχρι το 2016 προκειμένου να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5 τοις εκατό, όπως είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, τα δύο επιπλέον χρόνια θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, επιτρέποντάς τη γρηγορότερη ανάπτυξη και ως εκ τούτου την αύξηση των πιθανοτήτων η Ελλάδα να είναι τελικά σε θέση να κάνει το χρέος της βιώσιμο.

"Οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα εκτιμάται ότι πλέον είναι στα περίπου 30 δις ευρώ» είπε ο αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup. Οι εκτιμήσεις από διάφορους αξιωματούχους, από τον περασμένο Ιούλιο, κυμαίνονταν από τα 13 έως τα 30 δις ευρώ. Την Πέμπτη, ένας ακόμα αξιωματούχος έκανε εκτιμήσεις ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα κυμαίνονται μεταξύ 16 και 20 δις ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ