26 Οκτώβριος 2012, 07:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:47

ΔΗΜΑΡ: Καμία υποχώρηση στα εργασιακά

  • Κουβέλης: Διαφωνώ με τις απόψεις της Ρεπούση περί Γενοκτονίας

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, για τη συμφωνία με την Τρόικα, που θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μετά από μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, για τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τα νέα μέτρα,

"Η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να δεχθεί τις προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά", ανακοινώθηκε δια στόματος του Σπ. Λυκούδη.

Συνεχίζοντας, το κόμμα απευθύνει έκκληση στην Τρόικα, να υποχωρήσει και να μην ανατρέψει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας.

Νωρίτερα, η ΔΗΜΑΡ είχε χαρακτηρίσει βελτιωμένη την πρόταση της τρόικας για τα εργασιακά, θεωρώντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση και δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ειδικά αν έρθουν σε ένα άρθρο.

Υπενθυμίζεται,ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, προανήγγειλε την κατάθεση των νέων μέτρων στη Βουλή προς ψήφιση σε ένα άρθρο, ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της ΔΗΜΑΡ.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο Υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ, Σάκης Παπαθανασίου, επανέλαβε την πρόθεση των βουλευτών να μην ψηφίσουν τα μέτρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν "παρών", σημειώνοντας πως αυτό που επιθυμούν δεν είναι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση επί των απαιτήσεων της Τρόικα.

ΠΑΣΟΚ: "Εάν το ζητά η Τρόικα, όλα σε ένα άρθρο"

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανέφεραν ότι "εάν η τρόικα ζητεί όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο, τότε όλα σε ένα άρθρο".

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλο, στον κ. Στουρνάρα τέθηκαν βασικά δύο ζητήματα, που αφορούν τα εργασιακά και τις συντάξεις.

Στο "στρατόπεδο" του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή, να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν. Αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα αφορά και το επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ/μήνα) κλιμακωτά.

Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, δηλαδή να διατηρηθούν τα δώρα (με το προσχέδιο του Μνημονίου, οι μειώσεις αρχίζουν από το 14% για τις κατώτατες συντάξεις, μειώνονται στο 10% για τις μεσαίες συντάξεις και αυξάνονται εκ νέου στο 17% για τις υψηλές συντάξεις, οπότε ένας χαμηλοσυνταξιούχος κάτω των 65 ετών, μπορεί να χάσει έως 30% αθροιστικά μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ).

Διακοπή των εργασιών του Euro Working Group - Διορία στους πολιτικούς αρχηγούς για συμφωνία

Πιθανή είναι μια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, την προσεχή Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, εφόσον έχει επέλθει τη Δευτέρα συμφωνία στο Euro Working Group.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι εργασίες του Euro Working Group διεκόπησαν την Πέμπτη και θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά μια χρονική διορία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα μέτρα του πακέτου.

Την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο-"φωτιά" στη Βουλή

Την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα κυρωθούν διακρατικές συμφωνίες.

Πηγή: news247