25 Οκτώβριος 2012, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:47

Ένα βήμα μπροστά για τον Μπουτάρη

  • Ένα βήμα μπροστά για τον Μπουτάρη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη ''Ένα βήμα μπροστά'', που παρακολουθεί το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2010!

Σε ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, που θα διεξαχθεί από τις 14 ως τις 25 Σεπτεμβρίου, κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη με τίτλο ''Ένα βήμα μπροστά'', το οποίο σκιαγραφεί τη ζωή του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθ' όλη  τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010. Μάλιστα, η ταινία περιλαμβάνεται και σε εκείνες που αναμένεται να προκαλέσουν και να συζητηθούν!

Στην Ελλάδα θα προβληθεί το χειμώνα του 2013, ενώ τον προσεχή Μάϊο θα παρουσιαστεί στο γαλλικό και γερμανικό κοινό μέσω του καναλιού ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας ''Μια μέρα για την Ελλάδα!''

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίo Tύπου: ''προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση. Στις σημερινές κοινωνίες, η κρίση έχει χαρακτηριστεί συχνά σαν κρίση αξιών. Η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη''.

 Κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, τονίζεται πως ο δήμαρχος Θεσσσαλονίκης μάχεται με ορατούς και αόρατους αντιπάλους σε μια χώρα που ταλανίζεται από οικονομική κρίση. Πρόκειται, δηλαδή, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, για μια κινηματογραφική οδύσσεια, που καταγραφεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, την μάχη για την κατάληψη της εξουσίας, ένα ακραίο παιχνίδι δύναμης σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα, πέρα από την περιγραφή της προσωπικότητας του Γιάννη Μπουτάρη, αναδεικνύεται και η ξεχωριστή κουλτούρα της Θεσσαλονίκης και οι αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας μέσα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την οικονομική και πολιτική επιβίωση της χώρας.

Όσον αφορά τους συντελεστές της παράστασης, το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Αθυρίδης, με παραγωγό τον ίδιο και με τη συνδρομή της Μαρίας Δρανδράκη. Στη θέση του executive producer βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μωραϊτης και στο μοντάζ η Άρτεμις Αναστασιάδου. Τη μουσική επιμέλεια έχουν αναλάβει ο Τέρρυ Παπαντίνας και ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ όσον αφορά το σχεδιασμό και τη μίξη ήχου είναι υπεύθυνοι ο Άρης Λουζιώτης και ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος.

Πηγή: news.youropia.gr