25 Οκτώβριος 2012, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:47

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης

  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Τριημέρου Λόγου & Τέχνης 2012, στον Άγίο Νικόλαο Κρήτης, αφιερωμένο στα «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Στις 19, 20 & 21 Οκτωβρίου στο κινηματοθέατρο REX είχαμε την ευκαιρία να διεισδύσουμε σε όλα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους μέχρι σήμερα. Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και της μουσικής - καλεσμένοι μας αλλά και υπέροχοι συνδημότες μας, εθελοντές, μας πρόσφεραν το στίγμα και τα μηνύματα αυτού του τόσο συνταρακτικού γεγονότος της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας παρακολούθησαν με συγκίνηση και ενδιαφέρον το πρόγραμμα του τριημέρου και δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

Τις εκδηλώσεις του Τριημέρου Λόγου και Τέχνης 2012 παρουσίασε και συντόνισε η κ. Μαρία Κωστάκη φιλόλογος, μέλος του ΠΟΑΔΑΝ και υπεύθυνη πολιτισμού.

Στη διάρκεια του τριημέρου παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τόσο ιστορικού όσο και κοινωνικού περιεχομένου καθώς και σκηνές από σπάνια αρχεία που είχαν καταγράψει οι κάμερες εκείνης της εποχής.

Διαβάστηκαν λογοτεχνικά κείμενα της του Ηλία Βενέζη και της Διδούς Σωτηρίου. Απολαύσαμε μουσικές βγαλμένες μέσα από τις λύπες και τις χαρές της προσφυγιάς καθώς και τη συγκλονιστική μαρτυρία του τουρκοκητικού Μπιλάλ Τούρκογλου.

Το τριήμερο Λόγου και Τέχνης τίμησαν με την παρουσία τους οι σημαντικοί συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, Μάρω Δούκα και Θωμάς Κοροβίνης. Η κ. Μάρω Δούκα στην εισήγηση της αναφέρθηκε εκτενώς στο βραβευμένο μυθιστόρημά της «Αθώοι και Φταίχτες» ενώ ο κ. Θωμάς Κοροβίνης μίλησε για την «συγκριτική» έρευνα που κάνει εδώ και χρόνια σχετικά με τις πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού όπως και για τα βιβλία «Οι Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας», «Σμύρνη μια πόλη στη Λογοτεχνία» κ.α.

Ο κ. Κοροβίνης παρουσίασε επίσης το βιβλίο του «Ο Γύρος του Θανάτου» μία ημέρα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ ερμήνευσε πολλά από τα τραγούδια που ακούστηκαν στη διάρκεια του μουσικού αφιερώματος Μικρασιάτικες Μελωδίες.

Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πτυχιούχος του τμήματος Τουρκικών σπουδών, μύησε το κοινό με τον μοναδικό γλαφυρό της λόγο στα σπουδαιότερα πολιτικά πράγματα που στιγμάτισαν την εποχή εκείνη.

Πολύ ενδιαφέρουσα υπήρξε επίσης η κοινωνική προσέγγιση για τους οικισμούς των Προσφύγων-Μεσοπόλεμο, που έγινε από τον κ. Δ. Φιλιππίδη ομότιμο καθηγητή του Τμήματος. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Την αυλαία του Τριημέρου Λόγου & Τέχνης έκλεισε η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Αγίου Νικολάου με το απόσπασμα η «Πάροδος» από το έργο «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Γωνιωτάκη.

Στο Τριήμερο Λόγου & Τέχνης 2012 παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, η κ. Μαρία Κωστάκη υπεύθυνη του ΠΟΔΑΝ σε θέματα πολιτισμού, ο Πρόεδρος του Σ.Μ.Π.Μ. Ιωάννης Μπέρκοβιτς – Ιωαννίδης, μέλη του ΠΑΟΔΑΝ και του Σ.Μ.Π.Μ., Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγίου Νικολάου καθώς και άλλοι φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Το Τριήμερο Λόγου & Τέχνης 2012 διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου.
Συμμετείχαν οι κ. : Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Σωρού, Φιλόλογος - Ιστορικός, Δημήτρης Φιλιππίδης, Αρχιτέκτονας - Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Άννα Μάμου, Φιλόλογος. Στο Μουσικό αφιέρωμα οι κ.: Θωμάς Κοροβίνης, Κυριάκος Γκουβέντας, Σταύρος Κρομμύδας, Ξανθούλα Πορφυράκη, Μανώλης Κλώντζας, Κωστής Πιταροκοίλης, Πατήρ Γεώργιος Τζάβλας, Νίκος Κακογιαννάκης, Βασίλης Πετροδασκαλάκης, Γιάννης Μελαμπιανάκης, Παναγιώτης Χουλιάρας, Μιχάλης Πάγκαλος,Θωμάς Οικονόμου, Γιώργος Καπαράκης. Προλόγισε ο Νίκος Τζώρτζης – παραγωγός της εκπομπής «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» στον 104,4 FM. Στη Λογοτεχνική Παραγωγή μέσα από τα κείμενα του Ηλία Βενέζη και της Διδούς Σωτηρίου διάβασε η Έφη Μπουκουβάλα. Παραβρέθηκαν και μίλησαν για το έργο τους οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Θωμάς Κοροβίνης. Την «Πάροδο» από το έργο του Κοσμά Πολίτη « Στου Χατζηφράγκου» παρουσίασε επί σκηνής η ΕΘΟΑΝ.

Κέρασμα με λιχουδιές από την Σύρνη προσφέρθηκε στο φουαγιέ του REX από το Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Αγίου Νικολάου.

Πηγή: flashnews.gr