25 Οκτώβριος 2012, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:47

Πέθανε ο φωτογράφος του Άουσβιτς

  • Πέθανε ο φωτογράφος του Άουσβιτς

Ο Βίλχελμ Μπράσε, ο φωτογράφος της φρίκης του ναζισμού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετων. Οι φωτογραφίες του Μπράσε, πρώην κρατούμενου στο Άουσβιτς, αποτέλεσαν ένα πολύτιμο και ταυτόχρονα ανατριχιαστικό ιστορικό χρονικό για τις φρικαλεότητες που διαπράττονταν στο κολαστήριο.

Προσπαθούσε να διαφύγει από την γερμανοκρατούμενη Πολωνία για να συνταχθεί με τους εξόριστους συμπατριώτες του πολεμιστές, όταν συνελήφθη και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1940. Είχε τοποθετηθεί στις ομάδες εργασίας που μετέφεραν τις σορούς των εκτελεσμένων στους θαλάμους αερίων για να απανθρακωθούν.

Όταν οι δεσμοφύλακές του στο Άουσβιτς ανακάλυψαν πως ήταν ένας πεπειραμένος φωτογράφος, τον «προβίβασαν» για να απαθανατίζει με το φακό του τους κρατουμένους για τους εσωτερικούς φακέλους, αλλά και τις επισκέψεις των Γερμανών αξιωματούχων στις εγκαταστάσεις, ώστε να παραμείνουν στην αιωνιότητα τα «ανδραγαθήματά τους».

Επίσης είχε διαταχθεί να φωτογραφίζει και τα ιατρικά πειράματα που πραγματοποιούσαν οι ιατρικές ομάδες του στρατοπέδου πάνω στους κρατουμένους. Στα πέντε χρόνια που πέρασε στο Άουσβιτς ο Μπράσε τράβηξε περίπου 50.000 φωτογραφίες, από τις οποίες πάνω από 40.000 διασώθηκαν.

«Μεταπολεμικά προσπάθησε να επιστρέψει στη φωτογραφία, όμως ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον. Το γεγονός ότι τράβηξε εκείνες τις φωτογραφίες τον τάραζε πολύ», τόνισε η ιστορικός του Άουσβιτς Τερέζα Βόντορ-Τσίσι.

Οι φωτογραφίες του αποτελούν το κεντρικό έκθεμα στο Μουσείο του Άουσβιτς και θεωρούνται από τα ελάχιστα ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Ο ίδιος, πρωτοστάτησε ενεργά στην ίδρυση του Μουσείου και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του διδάσκοντας τους νέους, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για το Ολοκαύτωμα.

Το 2005, ο Πολωνός σκηνοθέτης Ίρεκ Ντομπροβόλσκι είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μπράσε, με τίτλο «Ο Προσωπογράφος» (Portrecista).

Ο φωτογράφος της φρίκης του ναζισμού θα κηδευτεί την Πέμπτη στην πόλη Ζίβιετς, στη νότιο Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ