23 Οκτώβριος 2012, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:48

Επέτειος μνήμης σήμερα στη Μόσχα

  • Επέτειος μνήμης στη Μόσχα για την τραγωδία στο θέατρο Ντουμπρόβκα

Πριν από 10 χρόνια στη Μόσχα, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη νεότερη ιστορία της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια του μιούζικαλ «Nord-Ost» αρκετές δεκάδες Τσετσένοι αυτονομιστές κομάντος, με βαρύ οπλισμό και με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, κατέλαβαν το θέατρο «Ντουμπρόβκα», κρατώντας ομήρους 916 ανθρώπους, θεατές και ηθοποιούς, για τέσσερις ημέρες.

Οι τρομοκράτες απαιτούσαν την απόσυρση των ρώσικων στρατευμάτων από την Τσετσενία και αρνιόταν κατηγορηματικά την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης να τους χαρίσει τη ζωή σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων οι συμμορίτες απάντησαν αρνητικά και δήλωσαν πώς διακόπτουν όλες τις διαπραγματεύσεις.

Η οριστική απόφαση για την έφοδο του κτιρίου πάρθηκε στις 26 Οκτωβρίου, Η τετραήμερη ομηρία κατέληξε σε μια επιδρομή από ρωσικά στρατεύματα κατά των τρομοκρατών.

Κατά τη διάρκεια της εφόδου του κτιρίου , σκοτώθηκαν όλοι οι τρομοκράτες, απελευθερώθηκαν πάνω από 700 όμηροι, αλλά 130 άτομα έχασαν τη ζωή τους - οι περισσότεροι λόγω ασφυξίας από τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ομήρων.

Αυτό το τριήμερο, 23-26 Οκτωβρίου στη Μόσχα, γίνονται εκδηλώσεις μνήμης. Στο χώρο του θεάτρου Ντουμπρόβκα καταθέτουν λουλούδια οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων του Nord-Ost και σε όλες τις εκκλησίες της χώρας τελούνται επιμνημόσυνες δεήσεις.

Στις 26 Οκτωβρίου- τη μέρα της απελευθέρωσης των ομήρων, η κοινωνική οργάνωση «Nord-Ost», στην οποία ανήκουν οι συγγενείς των θυμάτων, θα διοργανώσει ειδική εκδήλωση προς τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας.

Πηγή: real.gr