22 Οκτώβριος 2012, 19:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:48

Στην ανέχεια σχεδόν 10 εκατομμύρια Ισπανοί

  • Στην ανέχεια σχεδόν 10 εκατομμύρια Ισπανοί

Σαρώνει η φτώχεια και την μαστιζόμενη από την κρίση Ισπανία. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ), ένας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με την INE, το 21,1% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων της Ισπανίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 7.355 ευρώ το χρόνο.

Όπως αναφέρει, πάντως, η υπηρεσία, το φετινό ποσοστό εμφανίζεται ελαφρά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι οπότε είχε αγγίξει το 21,8%. Η μικρή αυτή βελτίωση φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των ηλικιωμένων, οι συντάξεις των οποίων αποτελούν ένα σχετικά σταθερό εισόδημα, εκτιμά η INE.

Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει και ένας στους πέντε ανήλικους καθώς το ποσοστό των ατόμων κάτω των 16 ετών που ζουν σε κατάσταση φτώχειας αυξήθηκε στο 21%, ενώ το 2011 ήταν 19,4%.

Το μέσο εισόδημα των οικογενειών μειώθηκε το 2012 κατά 1,9% στα 24.609 ευρώ, ενώ αυξήθηκε κατά 12,7%, από 9,8% πέρυσι, ο αριθμός των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους. Περίπου το 44% των ισπανικών οικογενειών δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές.

Οι αλλοδαποί που ζουν στην Ισπανία κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ποσοστό 26,3% έναντι 19,8% των Ισπανών.

Πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση της φτώχειας στην Ισπανία, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία έχει φτάσει το 25%.

Η μάστιγα της φτώχειας πλήττει ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στην ανέχεια έχει αυξηθεί όχι μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Πηγή: star.gr