23 Οκτώβριος 2012, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:48

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O Φάρος της Ανατολής

  • Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O Φάρος της Ανατολής

Στην Τραπεζούντα, την πόλη αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού, χτίστηκε τον 17ο αιώνα, το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της εποχής.

Ένα μεγαλοπρεπές κτίριο με νεοκλασικά χαρακτηριστικά, που ονομάστηκε «Φάρος της Ανατολής». Ιδρύθηκε το 1682 από τον Σεβαστό Κυμινήτη και  πήρε το όνομα Φροντιστήριο.

Το 1902 , ολοκληρώθηκε  η ανέγερση του νέου κτιρίου του Φροντιστηρίου, πάνω στα βράχια της παραλίας της Τραπεζούντας. Το επιβλητικό κτίριο είχε σχήμα Π, διέθετε 40 αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, αποθήκες και από την πλευρά της θάλασσας σε δύο επιπλέον ορόφους,  λειτουργούσαν  κλειστό και ανοικτό γυμναστήριο. Ο διευθυντής του ονομαζόταν Ματθαίος Παρανίκας.

Το Φροντιστήριο συντέλεσε στη διαμόρφωση ελληνικής και χριστιανικής συνείδησης των ελληνοποντίων.

Ισχυρότατες προσωπικότητες δίδαξαν στο Φροντιστήριο, και επέδρασαν σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά πράγματα της Τραπεζούντας. Με δική τους πρωτοβουλία εξέδιδαν διάφορα έντυπα, μέσα από τα οποία περνούσαν την άρχουσα ιδεολογία του Φροντιστηρίου.   

Κατάφερε να λειτουργήσει μέχρι το 1922, παρά τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες και το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκε οριστικό τέλος στην λειτουργία του. Σήμερα το κτήριο του φροντιστηρίου, συνεχίζει να προσφέρει στέγη, στους σπουδαστές της Τραπεζούντας.

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.

Φωτογραφίες: Λένα Σαββίδου

 

Gallery