22 Οκτώβριος 2012, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:48

Κοζάνη: Εκκλησία με γερμανικά χρήματα για τα εγκλήματα των Ναζί

  • Κοζάνη: Εκκλησία με γερμανικά χρήματα για τα εγκλήματα των Ναζί

Το γερμανικό προξενείο θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση εκκλησίας στην Κοζάνη. Στόχος να αποδοθεί φόρος τιμής στα θύματα των ναζί

Την ανέγερση εκκλησίας στο Μεσόβουνο Εορδαίας στην Κοζάνη θα χρηματοδοτήσει το γερμανικό προξενείο, τιμώντας με τον τρόπο αυτό το τη μνήμη των ανθρώπων που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής.

Ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κλάους Μπόρμαν υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας για τις εργασίες ανέγερσης της εκκλησίας με τον εκπρόσωπο της ερανικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το προξενείο της Γερμανίας θα αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης για την ανέγερση της εκκλησίας στο Μεσόβουνο. Σε πρώτη φάση θα διαθέσει το ποσό των 27.400 ευρώ, ενώ στο μέλλον θα ακολουθήσει περαιτέρω χρηματοδότηση.

"Το χτίσιμο της εκκλησίας είναι για εμάς ένα σημαντικό μνημόσυνο για την άδικη θυσία τόσων ανθρώπων" τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, στη διάρκεια μνημόσυνου που τελέστηκε για τα θύματα του πολέμου.

Σημειώνεται πως φέτος συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο Μεσόβουνο του δήμου Εορδαίας.

"Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν, δεν ξεχνάμε. Στέλνουμε το μήνυμα να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες θηριωδίες" πρόσθεσε η κ.Βρυζίδου.

Καθ’ όλη την περίοδο 1941-1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν στην περιοχή 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και τρεις Σοβιετικούς στρατιώτες.

Πηγή: news247