21 Οκτώβριος 2012, 10:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

  • Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του Μνημονίου υπουργούς θα έχει σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν τα εργασιακά και, καθώς δεν υπάρχει επίσμη ενημέρωση από το Μαξίμου για τη λίστα των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, αναμένεται ότι το «παρών» στη συνάντηση θα δώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτός βέβαια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Πολύ πιθανό είναι, επίσης, να δώσουν το «παρών» και άλλοι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαδικασία της εισαγωγής και ψήφισης, στη Βουλή, νομοσχεδίων αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί π.χ. η πιθανότητα της συμμετοχής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στον απόηχο μάλιστα της είδησης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή φόρου στα τσιγάρα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται για την στάση των βουλευτών κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων. Ήδη, επικρατεί «αναβρασμός» στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν, ενώ, από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιαννάκης ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων.

Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι διπλός: τόσο να «κλείσει» τη συμφωνία με την Τρόικα όσο και να διασφαλίσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, μετρώντας όσο το δυνατόν λιγότερες -ή και καθόλου- απώλειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στον τρικομματικό συνασπισμό.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η ταχεία εκπλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποτελούν τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που έχει ζητήσει η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καλύψχει το 90% της διαδρομής που απαιτείται, προκειμένου να λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: protothema