20 Οκτώβριος 2012, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

To "Estelle" δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινές δυνάμεις

  • Συναγερμός για τους Έλληνες επιβαίνοντες του «Estelle»

Η επέμβαση των Ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο Estelle άρχισε. Το σουηδικό Καράβι για τη Γάζα  μεταδίδει ότι δέχεται επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις.

"Το φινλανδικό πλοίο Estelle που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό", ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών.

Πέντε-έξι στρατιωτικά πλοία το έχουν περικυκλώσει και στρατιώτες με μάσκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Κρατική πηγή αναφέρει ότι δεν θα αφήσουν το Estelle να πλησιάσει περισσότερα από τα 12 ναυτικά μίλια στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο Λουκάς Σταμέλλος, μέλος της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για την Γάζα", ανέφερε πως υπάρχουν 6 Ισραηλινά σκάφη μπροστά από Estelle το οποίο έχει περικυκλωθεί από δελφίνια. Τα 6 Ισραηλινά σκάφη είναι σε μεγάλη απόσταση.

Στην αποστολή συμμετέχουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας. Στο ιστιοφόρο επιβαίνουν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.

Το πλοίο απέπλευσε πριν από δύο μήνες από τη Σουηδία και κατά τη διαδρομή του σταμάτησε σε 12 ευρωπαϊκά λιμάνια. Στόχος του είναι να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Πριν μερικές ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία να μην πάρουν μέρος στην αποστολή.

«Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές, όπως και η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας», σημείωνε το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι ζήτησε από την ισραηλινή πρεσβεία να εξασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα όλων των μελών του πληρώματος.

Στις ελληνικές υπογραφές που στηρίζουν την αποστολή του «Estelle» συγκαταλέγονται αυτές τωνΜίκη Θεοδωρά κη, Μανώλη Γλέζου, Αλέξη Τσίπρα, όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Πηγή: news247