19 Οκτώβριος 2012, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

Σαν σήμερα: Απεβίωσε ο Ορφανίδης Νικόλαος

  • Σαν σήμερα: Απεβίωσε ο Άγγελος Λεπτουργός

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1870. Μετά την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών στο Φροντιστήριο της πατρίδας του γράφτηκε στη Νομική Σχολή Κωνσταντινούπολης από όπου αποφοίτησε το 1895 διπλωματούχος της νομικής.

Επέστρεψε στην Τραπεζούντα και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα, υπήρξε μάλιστα ο πρώτος επιστημονικά καταρτισμένος διπλωματούχος δικηγόρος σε αντίθεση με τους προϋπάρχοντες Έλληνες και Τούρκους εμπειρικούς. Εξαιτίας της άρτιας επιστημονικής του μόρφωσης και της σωστής εξάσκησης του επαγγέλματος απέκτησε γρήγορα την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των δικαστών και διοικητικών αρχών.

Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε και στην Ελληνική Κοινότητα Τραπεζούντας ως μέλος της Δημογεροντίας και νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης. Κατά την περίοδο της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας  ο Ορφανίδης  συνεργάστηκε με τις ρωσικές αρχές ως δημαρχιακός πάρεδρος και έτσι το 1918 με την αποχώρηση του ρωσικού στρατού αναγκάστηκε να τους ακολουθήσει μαζί με την οικογένειά του φοβούμενος αντίποινα.

Στον Καύκασο όπου εγκαταστάθηκε εργάστηκε στην κοινωνική και εκπαιδευτική διοργάνωση των Ελλήνων του Πόντου. Διετέλεσε πρόεδρος του σωματείου Κεντρική Ένωσις Ποντίων Ελλήνων στο Αικατερινοντάρ με συνεργάτη τον γραμματέα της Ένωσης Λεωνίδα Ιασωνίδη. Κατόπιν διορίστηκε από το υπουργείο Περιθάλψεως της Αθήνας πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Περιθάλψεως του Νοβορωσίσκ. Σκοπός της Επιτροπής αυτής ήταν η περίθαλψη των απόρων Ποντίων προσφύγων στον Καύκασο με δαπάνες της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το Οκτώβριο του 1920 έφυγε από τη Ρωσία για την Κωνσταντινούπολη όπου έμεινε δύο χρόνια. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου διετέλεσε μέλος διαφόρων οργανώσεων, όπως της Κεντρικής Επιτροπείας για την εφαρμογή της συμβάσεως Ελληνικού Δημοσίου και Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τη διαχείριση των εξ ανταλλαγής κτημάτων, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του Ταμείου ανταλλαξίμων κοινοτικών και κοινωφελών περιουσιών. Υπήρξε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής μας. Απεβίωσε στις 19 Οκτωβρίου 1947.

Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετων