19 Οκτώβριος 2012, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα

  • Αρχίζουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα

Ξαναρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μετά από αναστολή των διαπραγματεύσεων για διάστημα 15 μηνών, η οποία, όμως, δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως.

Από την ελληνική πλευρά διαπραγματευτής παραμένει ο Παύλος Αποστολίδης και από τους Τούρκους επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου οι οποίοι και θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την υφαλοκρηπίδα διεξάγεται μόλις μία εβδομάδα μετά την συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι «ως προς το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όπως γνωρίζετε και είναι πάγια θέση της Ελλάδας, οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιούνται με σκοπό να αναζητηθεί κοινός τόπος για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, δηλαδή από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο», σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η τουρκική διπλωματία επιδιώκει επιδιώκει να αποσυνδέσει τις θαλάσσιες ζώνες γύρω από το Καστελόριζο με την υφαλοκρηπίδα των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.

Τέλος, σύμφωνα με το πρώτο Θέμα,  συζήτηση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν θα γίνει, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί για το δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει ΑΟΖ σε χρόνο που θα το αποφασίσει.

Πηγή: apospasma.gr