31 Οκτώβριος 2012, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

Από τον Σουλεϊμάν το μεγαλοπρεπή, στον Κεμάλ Ατατούρκ;

  • Από τον Σουλεϊμάν το μεγαλοπρεπή, στον Κεμάλ Ατατούρκ;

Το " γιουρούσι"  των Τούρκων στην ελληνική τηλεόραση, ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια περίπου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με μεγάλη επιτυχία. Κάποια από τα μεγάλα κανάλια, προβάλλουν τουρκικά σήριαλ, τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, σε καθημερινή βάση.

Πριν καλά καλά τελειώσει το ένα σήριαλ, ετοιμάζουν την προβολή του επόμενου.

Η θεαματικότητα δε, είναι αρκετά υψηλή, με κοινό διαφορετικής ηλικίας, φύλου και μορφωτικού επιπέδου. O ελληνικός λαός εν μέσω κρίσης και τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, παρακολουθεί  τους πρωταγωνιστές να ζουν μέσα στη χλιδή. Είναι άραγε ένας τρόπος διαφυγής απο την σκληρή και δύσκολη καθημερινότητα;  Αυτό έχουμε ανάγκη τελικά να ζήσουμε; Μια εικονική πραγματικότητα;

Τα ελληνικά σήριαλ, έχουν θαφτεί κυριολεκτικά, λόγω μεγάλου κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί, σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ανεργία, στον τομέα αυτό. Οι Έλληνες ηθοποιοί διακωμωδώντας την κατάσταση,  λένε ότι για να βρουν δουλειά στην ελληνική τηλεόραση πρέπει να μιλάνε τούρκικα. Τα κανάλια βρήκαν την φθηνή λύση, που τους φέρνει και τηλεθέαση και χρήμα.

Οι τουρκικές εταιρείες παραγωγής,έχουν θέσει σαν όρο στα ελληνικά κανάλια, να μην μεταγλωτίζουν τις σειρές, για να ακούγεται και να διαδίδεται η τουρκική γλώσσα.

Τα μικρά παιδιά, που πολύ εύκολα "μαθαίνουν" από την τηλεόραση, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τουρκικές λέξεις, στην καθημερινότητά τους.

Τελικά οι Τούρκοι βρήκαν τρόπο να τρυπώσουν μέσα στα σπίτια μας, χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο μας ή τα χωρικά μας ύδατα.

Πριν δύο μήνες άρχισε να προβάλλεται «ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής». Μια υπερπαραγωγή με συνομωσίες, παιχνίδια εξουσίας, ίντριγκες, έρωτες, όπου εκτός των άλλων χλιδάτων καταστάσεων οι πρωταγωνιστές φορούν αληθινά κοσμήματα αμύθητης αξίας. Όλα αυτά που παρακολουθούμε, δεν έχουν καμία σχέση, με την τουρκική πραγματικότητα.

Στην Τουρκία μάλιστα, είχαν προκληθεί αντιδράσεις από φανατικούς ισλαμιστές, για την προβολή του συγκεκριμένου σήριαλ. Και στη χώρα μας, γίνεται προσπάθεια συλλογής υπογραφών για να να αποσυρθεί το σήριαλ, που προβάλλει έναν διώκτη και σφαγέα του ελληνικού λαού και όχι μόνο.

Στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνική μας επετείου, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυριάς έξω από τα γραφεία του ΑΝΤ1.

Δεν έχει ξαναγίνει, σε μια χώρα, να προβάλλεται σήριαλ, που να παρουσιάζει την ζωή και το έργο του κατακτητή της. Για το σκοπό αυτό έχει ζητηθεί και η συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του ΕΣΡ και της Ακαδημίας Αθηνών.

Αυτό που μένει τώρα, είναι να γυριστεί μια νέα υπερπαραγωγή, για τον Κεμάλ Ατατούρκ, που να δείχνει πώς κατέλαβε τη Σμύρνη και κατέσφαξε τους Έλληνες του Πόντου και της Μ. Ασίας, καθώς και τους Αρμένιους.  Με τα κατάλληλα εφέ, θα γίνει πολύ μεγάλη επιτυχία και σίγουρα θα προβληθεί από την ελληνική τηλεόραση.

Γράφει η Ζαμπετάκη Ε.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Σχετικά άρθρα

Hurriyet: “Οι Έλληνες μαθαίνουν τούρκικα βλέποντας τα σήριαλ μας”

Διαμαρτυρία για τα τούρκικα σήριαλ