18 Οκτώβριος 2012, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

  • Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα, οι συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Μαζικό «παρών» έδωσαν οι πολίτες στο Ηράκλειο Κρήτης, στον Πύργο, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στη Βέροια, στην Αλεξανδρούπολη, στο Αγρίνιο, στις Σέρρες.

Θεσσαλονίκη
Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά των νέων μέτρων λιτότητας.
Στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε η πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ του ΠΑΜΕ, αφού παρέμεινε αρκετή ώρα στην οδό Τσιμισκή, διαλύθηκε ήσυχα.
Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις είπαν «όχι» στα σκληρά μέτρα κυβέρνησης και της τρόικας και χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητη την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αντιστέκονται απέναντι στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
Οι διαδηλωτές από το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκσφενδόνισαν σακούλες με σκουπίδια έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Ηράκλειο Κρήτης
Με προσυγκεντρώσεις σε περιφερειακά σημεία του Ηρακλείου από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους ξεκίνησαν οι σημερινές κινητοποιήσεις στην πόλη, που κορυφώνονται με πορεία από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ και μηχανοκίνητες πορείες στους κεντρικούς δρόμους, οι οποίες θα καταλήξουν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην παραλιακή λεωφόρο.
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές ανέμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν στις πορείες που ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την πλατεία Ελευθερίας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να αποκλειστεί η πρόσβαση για τα οχήματα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Χανιά
Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις: από το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, και από το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην πλατεία 1866.
«Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, ενώ ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και στο συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Όλα τα εμπορικά καταστήματα των Χανίων θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στη συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς θα παραστούν με τα οχήματα και μηχανήματά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και εργολήπτες δημοσίων έργων.
Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και επιστημονικοί φορείς της πόλης, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Πάτρα
Ολοκληρώθηκαν οι δύο μαζικότατες πορείες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι αποφάσισαν ν’ ακολουθήσουν δική τους διαδρομή και όχι εκείνη του Εργατικού Κέντρου, κι έτσι πέρασαν μπροστά από το δημαρχείο στην οδό Μαιζώνος, όπου και θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Το ΠΑΜΕ είχε δώσει «ραντεβού» στην πλατεία Γεωργίου, ενώ Εργατικό Κέντρο, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου «παρών» ήταν και ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.
Φραστική επίθεση από μια μικρή μερίδα συγκεντρωμένων στην πλατεία Όλγας δέχθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. Μάλιστα, την ώρα που ο δήμαρχος έκανε τις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, μια γυναίκα μιλώντας από ντουντούκα καλούσε τον κ. Δημαρά να απαντήσει τι θα κάνει με τη διαχείριση των σκουπιδιών και τους εργαζομένους στον τομέα καθαριότητας.
Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ο Σύλλογος καλεί τους καταναλωτές να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ).
Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, βιοτέχνες και επαγγελματίες έλαβαν μέρος στην απεργία.
Ο Σύλλογος Ενοικιαστών Περιπτέρων Πατρών «Οι 3 Ιεράρχες» καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου.
Οι μηχανικοί, εκτός από τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία, αποφάσισαν την αναστολή όλων των Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των Υπηρεσιών της Τράπεζας, αποχή όλων των εκπροσώπων και των μελών του ΤΕΕ από όλες τις επιτροπές, συμβούλια, εκπροσωπήσεις της χώρας.
Απέχουν από χθες και μέχρι αύριο οι δικηγόροι της Πάτρας και όλης της χώρας.

Πύργος
Στην κεντρική πλατεία Πύργου συγκεντρώνονται οι απεργοί της Ηλείας έπειτα από καλέσματα των Εργατικών Κέντρων Πύργου και Αμαλιάδας, των εμπορικών συλλόγων του νομού, που είναι οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου, Αμαλιάδας, Κατακόλου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Κρεστένων, Βάρδας, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Γαστούνης, Βαρθολομιού, Κυλλήνης, της ΟΕΣΗ, της ΟΕΒΕ, του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος του Νομού Ηλείας «Διόνυσος», του Συλλόγου Κομμωτών, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, ο Σύλλογος Κρεοπωλών, ο Σύλλογος Αρτοποιών.
Στη συγκέντρωση αναμένεται, έπειτα από πορεία, να φθάσουν απεργοί της ΕΛΜΕ Ηλείας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της ΔΟΥ Πύργου, που πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στο Διοικητήριο.
Τα ταξί της Ηλείας τράβηξαν χειρόφρενο, συμμετέχοντας στη σημερινή απεργία.
Αφού έκαναν πορεία στους δρόμους του Πύργου, στάθμευσαν τα οχήματά τους στην οδό Πατρών, δίπλα στην κεντρική πλατεία Πύργου και θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει σε λίγη ώρα.
Συγκέντρωση στην πλατεία ΟΤΕ πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου.

Λάρισα
Σε μαζική απεργία αλλά με ξεχωριστές συγκεντρώσεις προχωρούν οι Λαρισαίοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του ΕΚΛ- ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) έγινε στις 10.00 στην κεντρική πλατεία, ενώ της ΑΔΕΔΥ στις 10.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Βόλος
Απεργιακό μπλακ άουτ το πρωί της Πέμπτης και στον Βόλο, με τους Βολιώτες να εκφράζουν την εναντίωσή τους στα επικείμενα μέτρα μέσα από τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, που μετεξελίχθηκαν σε δυναμικές και μαζικές πορείες, οι οποίες κινήθηκαν ειρηνικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και αντιμνημονιακά αλλά και αντιφασιστικά μηνύματα και συνθήματα.
Οι κινητοποιήσεις των Βολιωτών ξεκίνησαν νωρίς το πρωί, με τους εμπόρους της πόλης να αναχωρούν στις 06.00 από το Δημαρχείο του Βόλου, προκειμένου να βρεθούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στο πανεμπορικό συλλαλητήριο, με τα εμπορικά και καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ωστόσο, να παραμένουν ανοιχτά.

Βέροια
Διαδηλώσεις και στη Βέροια, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πορεία με αφετηρία την πλατεία Ορολογίου πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ. Πανό έξω από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας κρέμασαν οι υπάλληλοι της πρώην νομαρχίας.
Έξω από το Δημαρχείο Βέροιας συγκεντρώθηκαν δάσκαλοί και οι καθηγητές. «Σηκωθείτε από τις καφετέριες» φώναξαν οι διαδηλωτές.

Σέρρες
Βροντερό μήνυμα κατά των νέων εργασιακών μέτρων έστειλαν σήμερα στην κυβέρνηση της χώρας οι Σερραίοι, καθώς περισσότεροι από 3.000 απεργοί ανταποκρίθηκαν στην προγραμματισμένη πορεία των σωματείων τους, πλημμυρίζοντας το κέντρο της πόλης.
Στην ειρηνική, δίωρη, πορεία που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 13.00 το μεσημέρι συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών, η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί φορείς, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, συμβασιούχοι πυροσβέστες, οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, εκπρόσωποι και μέλη της Ένωσης Εστιατορίων Σερρών και μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλεξανδρούπολη
Σε κινητοποιήσεις προχώρησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου, συμμετέχοντας σε αυτή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.., η οποία κάλεσε όλα τα μέλη της, σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδέσμους να πάρουν μέρος στη σημερινή πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις.
Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας ότι «υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας, ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση και διογκώνει την ανεργία, με αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομεί επικίνδυνα.

Ξάνθη
Περισσότεροι από 2.500 διαδηλωτές διαδήλωσαν τους δρόμους της Ξάνθης συμμετέχοντας στην Πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ το πρωί της Πέμπτης.
Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης χαρακτηρίζεται ως καθολική καθώς κλειστά παρέμειναν στο σύνολό τους τα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης, με απόφαση τόσο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και της ΟΕΒΕΞ. Παράλληλα κλειστά παρέμειναν και τα καφέ μπαρ της πόλης, ενώ ομάδες περιφρούρησης κατάφεραν να κλείσουν όσα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά έστω κατά τη διάρκεια της πορείας.
Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιώντας πορεία σε κεντρικά σημεία της πόλης, αντίστοιχη με αυτή που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν περίπου χρόνο όταν είχε πέσει σε “κώμα” και πάλι η πόλη της Ξάνθης.
Στην απεργία συμμετείχαν οχήματα των εργαζόμενων στον δήμο Ξάνθης τα οποία προπορεύονταν της πορείας. Στάση εργασίας πραγματοποίησαν και τα Ταξί της πόλης, ενώ κλειστά ήταν και τα περίπτερα. Νωρίς το πρωί ομάδες περιφρούρησης έκλεισαν την είσοδο του Εμπορικού Κέντρου Flamingo Retail Park.

Πηγή: zougla