18 Οκτώβριος 2012, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:49

Με 99 Κέντρα Εξυπηρέτησης φορολογουμένων η «αντικατάσταση» 127 Εφοριών

  • Με 99 Κέντρα Εξυπηρέτησης φορολογουμένων η «αντικατάσταση» 127 Εφοριών

Στη δημιουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης φορολογούμενων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του έτους για την διευκόλυνση των φορολογούμενων στην διενέργεια των συναλλαγών τους στις περιοχές των ΔΟΥ οι οποίες συγχωνεύονται.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ σύμφωνα με το οποίο στις περιοχές όπου διακόπτεται η λειτουργία ΔΟΥ θα δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων. Αυτά όπως σημειώνεται θα μπορούσαν να ονομαστούν π.χ Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) ή Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υπηρεσιών (ΚΕΦΥ). Εξάλλου σύμφωνα με το πόρισμα η αναβάθμιση του Taxis θα δώσει τη δυνατότητα για διευρυμένη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους φορολογούμενους ενώ οι φόροι θα καταβάλλονται στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το πόρισμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων θα πρέπει να στεγαστούν σε χώρο που θα παραχωρήσει δωρεάν το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας τους και μέχρι τη μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων των συγχωνευομένων ΔΟΥ, μέσω του νέου TAXIS, τα Γραφεία αυτά θα μπορούν να χορηγούν φορολογικά έντυπα, να αποδέχονται και να διεκπεραιώνουν φορολογικά αιτήματα, και να παραλαμβάνουν προσωρινά δηλώσεις ενώ θα δέχονται αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού που προτείνονται στο πόρισμα είναι 99 και κατανέμονται ως εξής:

Νησιά: Άνδρος, Κέα, Αίγινα, Πόρος, Μήλος, Ύδρα, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Θάσος, Παξοί, Ιθάκη, Πάρος, Θήρα, Μύκονος, Τήνος, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Άγιος Κήρυκος Ικαρίας,

Ορεινές περιοχές: Δημητσάνα, Καλάβρυτα, Δεσκάτη, Νευροκόπι, Φιλιάτες, Κόνιτσα, Δελβινάκι, Νεστόριο, Ελασσόνα, Αριδαία, Δομοκός, Αμφίκλεια, Αμύνταιο, Αρναία.

Εθνικής / στρατηγικής σημασίας σε παραμεθόρια περιοχή : Σουφλί, Διδυμότειχο, Σάππες Σιδηρόκαστρο.

Εξυπηρέτηση άλλων περιοχών : Ναύπακτος, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Κρανίδι, Λεωνίδιο, Παράλιο, Άστρος, Μεγαλόπολη, Ιστιαία, Κύμη, Λίμνη Κάρυστος, Κρέστενα, Λεχαινά, Ζαχάρω, Αμαλιάδα, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Μοίρες, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Αρκαλοχώρι, Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, Μολάοι, Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Γύθειο, Σκάλα, Αγιά Σητεία, Ιεράπετρα, Καλλονή Λέσβου, Κυπαρισσία, Μουζάκι, Σοφάδες, Γουμένισσα, Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη, Ηράκλεια ,Καλαμπάκα, Φανάρι, Φιλιππιάδα, Πύλος, Αίγιο, Κάτω Αχαΐα, Μακρακώμη, Αταλάντη, Κίσσαμος.

Εξυπηρέτηση περιοχών μεγάλης έκτασης: Λαύριο, Μέγαρα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Αθανάσιος, Λιμένα Χερσονήσου, Φάρσαλα, Τύρναβος, Αλμυρός, Μεσσήνη.

Ο οικονομικός απολογισμός από τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις 127 ΔΟΥ

Εν τω μεταξύ, στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτή η αναστολή λειτουργίας 127 ΔΟΥ σε δύο φάσεις -Οκτώβριος και Δεκέμβριος 2012- κατέληξε η Ειδική Επιτροπή Επεξεργασίας και Τελικού Σχολιασμού του Σχεδίου Ενοποιήσεων των ΔΟΥ. Ως εκ τούτου από 241 ΔΟΥ που υφίστανται (30/8/2012), θα παραμείνουν πανελλαδικά 114 ΔΟΥ.

Επίσης, για όσες ΔΟΥ ενοποιούνται, επισημαίνονται τα κτήρια στα οποία δύναται να μεταστεγαστούν, με επαρκείς χώρους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό πόρισμα, η μεταστέγαση των ΔΟΥ απαιτεί δαπάνες (μεταφοράς, διαρρύθμισης/διαμόρφωσης των χώρων, υποδομών πληροφορικής), οι οποίες εκτιμώνται περίπου σε 4,25 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23% και απρόβλεπτων εξόδων 15,3%), ποσό το οποίο μπορεί και να επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ κατά 95%.

Την ίδια ώρα, όμως, το έργο των ενοποιήσεων εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος περίπου 19 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 (ήτοι 791.000 ευρώ/μήνα), το οποίο θα προκύψει μετά την παράδοση στους ιδιοκτήτες όλων των μισθωμένων κτιρίων που αποδίδονται/αποδεσμεύονται εξαιτίας των ενοποιήσεων των ΔΟΥ, καθώς και μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Συνεπώς, σημειώνει η Επιτροπή, το κόστος μεταφοράς και διαρρυθμίσεων των κτηρίων που θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ, εφόσον συντρέξουν όλες οι προϋποθέσεις που καταγράφονται στο παρόν πόρισμα, θα αποσβεστεί σε 5,4 μήνες, ενώ θα είναι ελάχιστο αν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: protothema