17 Οκτώβριος 2012, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:50

Οι προϊστορικοί άνθρωποι έτρωγαν τα... πάντα!

  • Οι προϊστορικοί άνθρωποι έτρωγαν τα... πάντα!

Είναι τόσο χαριτωμένα που συχνά γίνονται λούτρινα κουκλάκια. Η WWF το έχει κάνει σύμβολο του αγώνα της για το περιβάλλον. Όμως, η σχέση των ανθρώπων με τα πάντα δεν ήταν ανέκαθεν τόσο... τρυφερή.

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα επιστημόνων του Ινστιτούτου Παλαιοανθρωπολογίας στο μουσείο της Τσονγκίνγκ, οι άνθρωποι των σπηλαίων θεωρούσαν τα πάντα γαστριμαργικό έδεσμα!

Όπως επισημαίνει ο Wei Guangbiao, επικεφαλής του Ινστιτούτου, πολλά απολιθώματα των ζώων δείχνουν ότι “τα γιγάντια πάντα κάποτε σκοτώνονταν βίαια από τον άνθρωπο”.

“Οι πρωτόγονοι δεν σκότωναν ζώα που τους ήταν άχρηστα, οπότε τα γιγάντια πάντα πρέπει να τα κυνηγούσαν για το κρέας τους”, τόνισε ο Κινέζος επιστήμονας, προσθέτοντας ότι το μέγεθός τους ήταν τότε πολύ μικρότερο.

Η κυβέρνηση της Κίνας επενδύει σημαντικά ποσά στη μελέτη των γιγάντιων πάντα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους.

Εκτιμάται ότι στην άγρια φύση έχουν απομείνει περίπου 1.600 γιγάντια πάντα, τα οποία κινδυνεύουν σοβαρά με εξαφάνιση λόγω της λαθροθηρίας και της αστικής ανάπτυξης.

Περισσότερα από 300 ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, σε καταφύγια όπου εφαρμόζονται προγράμματα αναπαραγωγής.

Πηγή: 24h